Voertaal Nederlands
Docent Dr. J. Schilperoord, A.P.C.I. Hong MA
ECTS 6
Tentamenvorm Tentamen, drie opdrachten
Recensie (2017-2018)
Wat vond je van het vak?

Het vak is erg belangrijk voor de rest van je opleiding. Ik vond het een moeilijk vak omdat ik naar mijn mening nog niet met deze stof bekend was. Je kan elke week een practice unit maken om de stof te oefenen wat heel fijn is. Het tentamen is een open boek tentamen. Hierdoor is het vooral belangrijk dat je de stof goed begrijpt en snapt hoe SPSS werkt.

Studielast:

De studielast van het vak was hoog, door alle practice units. Ik vond het echter wel belangrijk om deze goed bij te houden omdat ik merkte dat ik er steeds minder van snapte als ik er eens wat oversloeg. Hierdoor had je wel al veel geoefend voor je aan het tentamen begon.

Positief:

Je leert vaardigheden waar je de rest van je studieperiode iets aan hebt en het was een open boek tentamen waardoor je je vooral kan focussen op het begrijpen van de stof.

Minder positief:

De studielast was hoog omdat je elke week wat gemaakt moest hebben.

Recensie (2016-2017)
Wat vond je van het vak?

Statistiek is een verplicht vak waarin in een vogelvlucht uitgelegd wordt welke toetsen je toe kunt passen en hoe je die moet uitvoeren in SPSS. Het is best een lastig vak waar je even doorheen moet. Bij veel mensen valt op ongeveer 2/3 het kwartje. Het is een kwestie van doorhebben en dan is het redelijk makkelijk, maar je moet even snappen wat je moet doen.

Studielast:

De studielast was oké. Het is vooral veel doen. Je moet oefenen om het te kunnen. Er zijn drie opdrachten door het semester heen die ieder 20% van het eindcijfer zijn. Op het einde is er ook nog een open boek tentamen wat voor 40% meetelt. Vooral bij de tweede opdracht had iedereen het lastig omdat je dan bijna alle toetsen gehad heb maar je het nog niet doorhebt. Daarna wordt het een stuk makkelijker.

Positief:

Ik vond het boek een goede toevoeging aan de colleges. SPSS is van zichzelf droge stof maar de auteur weet het op een leuke manier te beschrijven waardoor het goed te lezen is. Enige nadeel hiervan is dat het een dik boek is omdat het uitgebreid beschreven wordt en er veel uitstapjes gemaakt worden. Ik vond het ook positief dat er een ‘incentive’ gezet werd op de werkcolleges. Als je er maximaal twee mist en een 5 (dus onvoldoende) haalt op het tentamen dan wordt dit afgerond naar een 5,5 en heb je dus het vak alsnog gehaald.

Minder positief:

Ik vond de colleges minder positief, deze riepen soms meer vragen op dan dat ze beantwoorden. Dit komt doordat in de colleges de filosofie en de achterliggende formules van de toetsen uitgelegd worden wat wel kan helpen bij het begrip maar eigenlijk niet relevant is voor het tentamen want hierop wordt je niet getoetst.

Recensie (2016-2017)
Wat vond je van het vak?

Statistiek is zeker geen makkelijk vak om even snel te halen. Het is echt een skill die je aangeleerd krijgt en hier gaan best wat uren in zitten om het te kunnen. Er zijn elke week hoorcolleges en werkcolleges. In de hoorcolleges gaan ze erg in op hoe de statistische toetsen werken als je ze niet met SPSS zou uitvoeren, terwijl je juist uiteindelijke alles met SPSS moet kunnen. In de werkcolleges krijg je wel wat uitleg over SPSS en de kans om vragen te stellen.

Studielast:

Om SPSS volledig te leren moet je er best wat tijd insteken. Er zijn wekelijkse opdrachten die niet verplicht zijn, maar wel aanbevolen. Deze opdrachten zijn best lastig bij te houden. Daarnaast zijn er enkele verplichte opdrachten die wel een hele dag van je tijd eisen. Deze zijn wel een goede oefening voor je tentamen. Als je deze opdrachten serieus hebt gemaakt ben je al redelijk goed voorbereid.

Positief:

Ik vond het erg fijn om statistiek te leren, aangezien het in latere vakken en met je scriptie erg van pas gaat komen. Ik vond het fijn dat er opdrachten tussendoor waren om al flink te oefenen, maar deze waren wel erg veel werk.

Minder positief:

Het vak werd dit jaar door twee docenten gegeven, waarvan er een eeg nuttige werkcolleges gaf en de ander een stuk minder nuttig. Als je, zoals ik, in de verkeerde werkgroep zat kreeg je wel antwoorden op je vragen, maar dat was het wel ongeveer. Ik vond zelf daarom de colleges niet erg nuttig waardoor ik ook achter kwam te liggen op de rest. Dit is wel nog goedgekomen door alles goed op een rijtje te zetten en flink te oefenen.

0

Start typing and press Enter to search