Flow is origineel opgericht als ‘Studievereniging Letteren’ op 12 oktober 2000. In die tijd was er echter nog geen sprake van een echte vereniging, aangezien er weinig leden waren en er ook nog geen bestuur was. In 2002 werd onze vereniging officieus FLoW genoemd en werd het eerste bestuur (2002-2003) vastgesteld. Vandaar dat wij eigenlijk vanaf 2002 onze jaren tellen. Officieel draagt onze vereniging de naam ‘Studievereniging FLoW’ sinds 2006.

Maar voor de eerste tekenen van FLoW, moeten we terug naar de jaren ’90. Op 15 mei 1987 werd Studievereniging Kon-Tekst opgericht. Dit was de faculteitsvereniging voor de Faculteit Letteren (dat was de naam van de Humanities Faculteit in die tijd). In 1994 kreeg deze vereniging de naam ‘Studievereniging Phoenix’. Deze kende een aantal goede jaren, maar rond 2000 was er een rommelige periode. In die tijd waren er weinig leden en werd er weinig tot niks georganiseerd. Daarom werd in 2000 dus besloten om ‘Studievereniging Letteren’ op te richten. In 2003 werd Phoenix pas ontbonden, toen er geen geldstromen meer waren.

In 2007 vierden FLoW haar eerste lustrum: vijf jaren bestond de vereniging. Van onze allereerste bestuursleden ontvingen wij een felicitatie en een prachtige anekdote over de beginjaren van het FLoW zoals wij dit nu kennen.

Vijf jaar terug, toen hadden we geen FLoW… Al snel zaten we daarom met een groepje van zo’n 15 eerstejaars rond de tafel. Binnen een  mum van tijd was het bestuur gevormd. Ongelofelijk hoe makkelijk dát ging. Nou, dat gold in ieder geval niet voor alles wat daarna  kwam. Wekenlang hebben we puingeruimd. En dat viel niet mee, door de verslofte administratie van alle studieverenigingen die het in de  jaren voor ons hadden geprobeerd. Het vertrouwen bij de faculteit, de ouderejaars studenten, andere studieverenigingen en de bank was ver te zoeken. Maar deze keer werd alles anders, bedachten we, of beter gezegd: hoopten we.

We hebben geknokt voor naamsbekendheid, voor vertrouwen, voor meer leden en voor sponsorgeld. Iets vanaf het begin af aan  opbouwen kost enorm veel tijd en energie. Zo gaat het met alles, ook met FLoW en ook met relaties. Uit het bestuur dat tijdens de eerste  vergadering gevormd werd, ontsprong niet alleen FLoW, maar ook liefde. Nu, bijna 5 jaar later, vieren wij, de allereerste voorzitter en  secretaris, samen met FLoW, ons vijfjarig lustrum. Misschien dat het succesvolle voortbestaan van FloW gekoppeld is aan het  voortbestaan van onze relatie? Dat zou wel heel symbolisch zijn.

We denken nog vaak terug aan deze beginperiode. In je eerste jaar als student, naast je studieverplichtingen, een studievereniging  oprichten en hopeloos verliefd worden, is een pittige combinatie. Hoe we het deden? We hebben nog steeds geen idee. Knokken  waarschijnlijk.

Inmiddels zijn we allebei afgestudeerd. Diploma’s, herinneringen en trots is wat we aan de laatste jaren hebben overgehouden. Trots omdat FLoW al vijf jaar bloeit zoals nooit eerder een studievereniging van de toenmalige Letteren Faculteit dat deed. En herinneringen aan een tijd, die zeker een van de belangrijkste van ons leven zal zijn. Op 4 december zouden we graag met jullie proosten op de succesvolle vijf jaren. Maar na de studententijd is er voor ons een nieuw avontuur begonnen. Een avontuur dat Barcelona heet. Dat is de plek waar we nu ons leven leiden en waar we dagelijks knokken om de Spanjaarden te overtuigen van het belang van goede communicatie. En dat valt niet mee in een andere taal! Een nieuwe uitdaging dus, net zoals FLoW dat 5 jaar terug voor ons was.

We wensen het huidige bestuur veel succes toe, maar voor de zekerheid zullen we bij elkaar blijven, puur voor het geval dat de symboliek op mocht gaan. Enne, bestuur… wie weet waar de samenwerking tot kan leiden ;-).

Vanuit Barcelona, PROOST op de 5 jaren!”

Roel Seegers & Gonneke Daris (bestuur FLoW 2002-2003)