In No category

Op het moment van schrijven van deze column, gonst de carnavalsmuziek mij nog door de oren. Dit is toch aardig verbazingwekkend, aangezien carnaval op veel plekken al zo ver uitgebuit is, dat de carnavalsmuziek van tegenwoordig bestaat uit het populaire gebral van artiesten zoals Taio Cruz en LMFAO. Ik kan je met zekerheid zeggen dat ik deze artiesten haast nog vaker heb gehoord tijdens mijn carnaval dan de enige echte carnavalskrakers van toen en nu. Denk hierbij aan een Arie Ribbens, Ria Valk en voor de meest recente carnavalshit, Gerst. Het is toch om te janken dat een prachtig, zuidelijk feest wordt omgebouwd tot een commerciële en ordinaire trekpleister voor onze noorderburen van boven de rivieren?

 

Het was dan ook dat tijdens een van de avonden ik in discussie raakte met de DJ van de plaatselijke kroeg. Hij nam op dat moment een korte pauze aan de bar en ik was druk bezig om de barvrouw, die al heel de avond zo leuk naar me lachte, nogmaals te laten lachen. Toen dat was gebeurd en ik ook mijn nieuwe goudgemutste zakjapanner in de hand had, kon ik het toch niet laten om de DJ op zijn gedraaide muziek van die avond aan te spreken. Hij zei te denken al aardig goed in de carnavalssferen te hebben gedraaid, iets waar ik het natuurlijk totaal niet mee eens was. Ik vroeg hem dan ook waar hij vandaan kwam, en daar was-ie dan, die ene aap uit zo’n mouw. Deze jongen woonde pas twee jaar in Tilburg en hij had pas vorig jaar voor het eerst gedraaid met carnaval. Arme stakker.

 

Kijk, carnaval vieren kan iedereen. Waar je ook vandaan komt, het kan altijd. Alleen zullen mensen die niet opgegroeid zijn met het fenomeen carnaval, nooit hetzelfde gevoel hebben bij deze viering dan de Brabo’s en Limbo’s onder ons. Je kent het enige echte gevoel of je doet het niet. De intenties van die verschillende groepen zijn dan ook compleet anders. De noorderburen zien dit vooral als een kans om een paar dagen kansloos vreemd te kunnen gaan en je lever even een flinke opdonder te geven, waar de Brabo’s en Limbo’s vooral waarde zullen hechten aan de gezelligheid, de feestsfeer en natuurlijk ook de gebruikelijke consumptie van gerstenat.

 

Nu hoor ik jullie al denken: waar gaat die jongen toch heen met zijn verhaal? Ik zal je eerlijk zeggen: ik heb geen idee. Het zou natuurlijk kunnen gaan over het combifeest wat er volgende week aan komt. Het zou natuurlijk kunnen gaan over de voorlichtingsdagen voor een bestuursfunctie. Het had kunnen gaan over de studiereis naar Dublin en het had al helemaal kunnen gaan over het bedrijfsbezoek naar RTL Nederland. Dat doet het niet, dat doet het niet.

 

– Teun Vugts, Vicevoorzitter Flow 2011-2012