In No category

 

Zonder aanwezigheid in Google translate ben je als land onzichtbaar

Hoewel Google translate iedere dag evenveel materiaal vertaalt als alle tolken op de wereld in een jaar is de dienst nog lang niet perfect. Behalve dat de vertaling zelf soms te wensen overlaat, is ook de lijst van talen waarin vertaald wordt verre van compleet. Voor twee regio’s op de wereld pakt dit met name nadelig uit: sub-Saharisch Afrika en centraal Azië. Praktisch alle talen uit deze delen van de wereld blijven onvertaald en daarmee hebben ze geen stem op het internet, aldus Sarah Kendzior, antropologist. Onvertaald betekent onbegrepen en onzichtbaar.  Voor deze regio’s met relatief weinig buitenlandse correspondenten een doodzonde. Gelukkig wordt er door Google gewerkt aan vertalingen van en naar onder andere het Kazachs, zodat ook deze gebieden deel kunnen nemen aan de globale uitwisseling van informatie. Lees meer.

 

 

 

Ondergang sms’en definitief ingezet

Het kon niet uitblijven maar de cijfers bevestigen het nu ook: sms’en is definitief op zijn retour. In de marktmonitor voor van telecommunicatiewaakhond OPTA valt onder andere te lezen dat het aantal sms’jes voor het eerst is afgenomen in 2011. De teller bleef steken op “slechts” 5,7 miljard, een afname van 4 % ten opzichte van 2010. Met de opkomst van What’s App en andere online messengers voor  smartphones lijkt er een einde te zijn gekomen aan het tijdperk van de sms. Ondanks deze ontwikkeling boekten de drie telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile wel meer gezamenlijke omzet: 2,65 miljard euro. Lees meer.

 

 

Hyves populairder dan facebook onder jongeren

 

Hoewel het tegenwoordig bon ton lijkt om je Hyvesprofiel te verwijderen blijkt dat in ieder geval de jonge Nederlandse gebruikertjes nog niet massaal afscheid nemen van Neerlands eigen sociale netwerk. Sterker nog, in de groep 8 tot 18-jarigen is Hyves (79 % heeft een profiel) groter dan facebook (49 % heeft een profiel). Hierbij moet wel vermeld worden dat facebook niet mikt op gebruikers jonger dan 13 jaar. Op facebook wordt wel meer geplaats, zeven updates per week tegen vier op Hyves. Twitter gaat in dit klassement aan kop met gemiddeld 40 updates per week. Dit alles blijkt uit een onderzoek van Stichting Mijn Kind Online en Digivaardig & Digiveilig. Lees meer.