Futurism Discussion Club | De Morele Implicaties van het Determinisme

Velen van jullie zijn bekend met het bekende debat over determinisme versus vrije wil. Filosofische pogingen zijn gemaakt om het debat op te lossen, of overeen te laten stemmen, zoals de compatibalisten probeerden. Wetenschap ontwikkelt zich, en nieuwe informatie en analyses brengen oude argumenten naar boven. Wij willen een stap verder nemen door te discussiëren over de morele gevolgen van een deterministische wereld.

Dit evenement begint met een korte presentatie, gevolgd door een discussie tussen deelnemers. De presentatie zal in het kort de huidige staat van de deterministische wereld behandelen en daarna wat dit betekent voor moraliteit. Zorgt de afwezigheid van een ‘true agency’ ervoor dat er geen verantwoordelijkheid meer is? Is het mogelijk om een universele, of meerdere, morele kaders tussen samenlevingen te creëren?

Naast deze vragen te behandelen, zullen we ook kijken naar de waarde van metaforen (zoals religieuze verhalen) die menselijke acties sturen – ook in de context van determinisme.

Deze sessie zal plaatsvinden in het campuscafé Tilbury’s van 16:45u tot 18:30u op woensdag 6 maart. Aangezien de vorige discussieclub een succes was, hopen we jullie dit keer weer te zien! Wees erbij om jouw mening te delen en om iets te leren!