Kun je jezelf even kort voorstellen?
Ik ben Linda, 26 jaar, en in juni 2016 heb ik mijn masterdiploma gehaald. Vanaf mijn eerste studiejaar ben ik actief geweest bij Flow. In het eerste jaar vooral actief deelnemer aan activiteiten en daarna ook in diverse commissies.

Kun je iets vertellen over het bedrijf waar je nu werkt?
Sinds september werk ik bij WebdesignTilburg. Dit is een internetbureau dat een compleet pakket aan internetdiensten biedt; van een website bouwen tot en met de online marketing. Het team bestaat uit 10 medewerkers, meestal aangevuld met 1 of 2 stagiaires.

Hoe ben je er terecht gekomen?
Ik ben er terecht gekomen via een vacature die op Startersbeurs stond. Met de Startersbeurs kun je als pas afgestudeerde werkervaring op doen in een periode van zes maanden (32 uur per week). Dit wordt gesubsidieerd vanuit de gemeente.

Hoe snel kwam je aan een baan nadat je was afgestudeerd?
Nadat ik mijn diploma binnen had heb ik eerst nog even van een lange zomervakantie genoten. In de tussentijd keek ik wel eens naar vacatures om een beeld te krijgen van het aanbod in Tilburg en omgeving en om te ontdekken wat mij nou echt aansprak qua werkzaamheden. In de meeste vacatures werd toch vaak om minimaal 2-3 jaar werkervaring en bepaalde aantoonbare vaardigheden gevraagd. Hierdoor streepte ik al veel vacatures af omdat ik verwachtte hier toch geen kans bij te maken. Bovendien was ik nog niets tegengekomen waar ik echt voor zou willen gaan. Daarom ging ik ook eens naar de vacatures van Startersbeurs kijken. Hier zag ik al meteen een stuk of drie vacatures waar ik mezelf wel in kon vinden. Ik reageerde op mijn eerste keuze, werd de volgende dag al gebeld om langs te komen voor een gesprek en een week later begon ik al. Dit was wel een ideaal scenario.

Hoe heb jij tijdens het solliciteren geselecteerd op welk type baan je wilde solliciteren?
Ik heb eerst heel breed gezocht op communicatie vacatures en zo merkte ik dat vacatures op het gebied van online marketing mij het meest enthousiast maakten. Hier ging ik dus wat gerichter op zoeken en dan vooral naar mogelijkheden waarbij er ruimte was om te leren. Ik heb gezocht naar traineeships en via Startersbeurs dus.

Wat is je functie op dit moment?
Junior online marketeer.

Kun je iets vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?
Ik houd me bezig met SEO, SEA, e-mailmarketing (met Mailchimp) en social media (vooral Facebook) voor een aantal klanten (op dit moment ongeveer 20). Deze klanten zijn heel divers, bijvoorbeeld een webshop voor kindertassen, een (online) hypotheekadviseur en een camping. Dit maakt het heel afwisselend qua onderwerpen waar ik mee bezig ben. Wat ik zoal doe op het gebied van SEO is het schrijven van blogs en teksten voor op product- of informatiepagina’s. Deze teksten zijn gebaseerd op zoekwoorden die uit analyse van zoektermen en gegevens uit Google Analytics zijn voortgekomen. Onder de SEO werkzaamheden vallen ook linkbuilding en overige website optimalisatie. Daarnaast houd ik Adwords campagnes bij. Hieronder vallen onder andere het schrijven van tekstadvertenties, biedingen op zoekwoorden, Google Shopping campagnes, de resultaten analyseren en aan de hand daarvan de campagnes optimaliseren.

In hoeverre komt CIW terug in je werkzaamheden? Sluit het goed aan?
Matig. CIW is toch vooral gericht op wetenschappelijk onderzoek doen. Je behandelt wel veel theorieën maar mist het gedeelte hoe je dit in de beroepspraktijk toepast. Voor mij bijvoorbeeld het werken met Google Analytics en andere tools voor webanalyses. Maar als je al weet welke richting je op wil kun je je hierzelf al wegwijs in maken. Lees ook blogs en artikelen gericht op je vakgebied om op de hoogte te zijn van trends en ontwikkelingen, Frankwatching bijvoorbeeld. Het schrijven van webteksten is natuurlijk ook heel anders dan wetenschappelijke papers. Maar daar kun je wel makkelijk in omschakelen.

Ik heb het zelf niet gedaan tijdens mijn studie maar raad het wel aan om stage te lopen. Hier kun je veel praktische vaardigheden opdoen en het geeft je een voordeel als je gaat solliciteren. Dit heb ik met Startersbeurs dus eigenlijk na mijn studie gedaan. En dat was zeker de moeite waard. Ik heb de ruimte gekregen, en krijg ik nog steeds, om verschillende certificaten te halen en cursussen te volgen. En het heeft me nu een contract opgeleverd!

0

Start typing and press Enter to search