Kun je jezelf even kort voorstellen?
Hola, ik ben Rachel, 24 jaar en woonachtig in mijn eigen paleisje in Uden. Ik heb voorheen een hbo opleiding Communicatie in Nijmegen gedaan en ben toen via de premaster ingestroomd op Tilburg University. Hier heb ik nog de master Business Communication and Digital Media afgerond. Tijdens mijn studietijd ben ik ook 2 jaar actief geweest bij de Premaster en Mastercommissie van Flow.

Kun je iets vertellen over het bedrijf waar je nu werkt?
Sinds kort ben ik werkzaam bij DAF. Dit is een internationale organisatie die marktleider in Europa is op het gebied van vrachtwagens. Per dag komen er rond de 260 vrachtwagens uit de fabriek in Eindhoven die over de hele wereld worden verkocht. Daarnaast levert DAF ook verschillende andere producten en diensten aan vrachtwagendealers over de hele wereld.

Hoe ben je er terecht gekomen?
Ik word als IT’er gedetacheerd vanuit Brunel (wel bekend bij Flow). Zij hebben voor mij een plekje gevonden bij DAF, waar ik nu zo’n vier weken werkzaam ben. Voorheen heb ik via Brunel nog een project gedaan bij Rijkswaterstaat. Van de snel- en waterwegen ben ik nu dus overgestapt naar de voertuigen.
Toen ik afstudeerde van mijn master aan Tilburg University, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde doen. Ik wist alleen dat ik me niet thuis voelde in de marketing-communicatie wereld. Via Flow ben ik in aanraking gekomen met bedrijven die meer IT-gericht zijn, wat mijn interesse heeft gewekt. Nu ben ik totaal geen hardcore IT’er en weet ik ook pas sinds kort wat een HDMI kabel is, maar er is zoveel mogelijk in dit werkveld. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben gaan solliciteren op een aantal IT traineeships. Al snel ging het balletje rollen en werd ik zelfs via LinkedIn gevraagd om eens langs te komen voor verschillende gesprekken. Zo ook heeft Brunel me via LinkedIn benadert en heb ik hier uiteindelijk mijn contract getekend als junior Business & IT specialist. Het ideale aan Brunel is dat ze een groot netwerk hebben en je helpen in het uitstippelen van je carrière.

Hoe snel kwam je aan een baan nadat je was afgestudeerd?
Zelf dacht ik dat het wel een aantal weken zou duren voor ik iets gevonden zou hebben. Daarom was ik al rustig gaan solliciteren rond de tijd dat ik mijn scriptie aan het afronden was. Niets bleek uiteindelijk minder waar, want twee weken nadat ik hoorde dat ik was geslaagd tekende ik al een contract bij Brunel. Het ging bizar snel voor mij.

Hoe heb jij tijdens het solliciteren geselecteerd op welk type baan je wilde solliciteren?
Omdat ik niet goed wist wat ik wilde doen, heb ik hier niet echt op geselecteerd. Ik heb alleen via LinkedIn laten weten dat ik ook interesse had in de IT. Dat was al genoeg om reacties van recruiters te krijgen. Verder ben ik open minded de gesprekken in gegaan en heb ik aan de hand daarvan pas gekeken wat mijn interesse wekte. Zelfs toen ik via Brunel aan de slag ging had ik ook nog niet voor ogen wat ik wilde. Maar daar ben ik gaandeweg wel meer achter gekomen.

Wat is je functie op dit moment?
Momenteel werk ik als Functioneel Applicatie Manager bij DAF in een team van ongeveer 15 tot 20 andere FAM’ers. Het leuke is dat in mijn team meer oud CIW’ers zitten. Ieder van ons heeft één of meerdere tools/applicaties onder beheer. Ik ben het aanspreekpunt voor de DAVIE. Dit is een tool waarmee dealers en garages DAF vrachtwagens kunnen uitlezen op wat er bijvoorbeeld mankeert aan een vrachtwagen, of ze kunnen parameters anders programmeren.

Kun je iets vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?
Mijn werkzaamheden bestaan uit twee hoofdtaken. Aan de ene kant lever ik support op de DAVIE, wat betekent dat ik dealers help bij softwarematige problemen aan de tool en hun vragen hierover beantwoord. Aan de andere kant draag ik zorg voor de bestellingen die dealers plaatsen voor de DAVIE.
Het is ontzettend divers en internationaal gericht werk. Ik behandel cases van dealers over de hele wereld, beantwoord telefoontjes, mailtjes en skype berichten, installeer de DAVIES en zorg ervoor dat ze op het juiste adres worden afgeleverd. Omdat het werk internationaal gericht is, heb ik ook zeker te maken met politieke kwesties en economische regels. Gelukkig doe ik dit niet allemaal alleen. Zo heb ik een DAVIE team achter mij staan die mij helpen bij ingewikkelde softwarematige problemen. Daarnaast is er een heel team die het logistieke gedeelte van de bestellingen doet. En weer andere collega’s helpen mij met de politieke kwesties. Het belangrijkste aan mijn functie is dat de dealers probleemloos kunnen werken met de DAVIE.

In hoeverre komt je studieachtergrond terug in je werkzaamheden? Sluit het goed aan?
Ik zou niet zeggen dat er één op één aansluiting is met mijn werkzaamheden. Maar dat is natuurlijk ook moeilijk te zeggen als je een andere richting op bent geslagen. Aan de andere kant, communicatie blijft zo belangrijk in het werkveld. Je moet je ten alle tijden in de klant kunnen verplaatsen en begrijpen wat zij nodig hebben. Als het ergens vaak mis op gaat in het werkveld algemeen, dan is het wel communicatie. We blijven dus ontzettend hard nodig!

 

0

Start typing and press Enter to search