Wie ben je? 
Ik ben Camille en ik ben momenteel bezig met de afronding van de CIW-master. Tijdens mijn bachelor ben ik actief geweest binnen Flow, eerst als commissielid van de FAC (2012-2013) en het jaar daarna als commissaris van de FAC en de Career Evening Commissie.

Waar heb je stage gelopen? 
Ik heb een halfjaar fulltime stage gelopen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de Nederlandse ambassade in Parijs. Ik heb dus een halfjaar in het buitenland gewoond om deze stage in hartje Parijs te kunnen doen. Een ambassade is “een stukje Nederland in het buitenland”, waar je dus werkt voor de Nederlandse overheid, alleen dan niet in Nederland zelf.

Hoe lang heb je stage gelopen en hoeveel uur in de week?
Je kunt maximaal 6 maanden stage lopen bij BZ. In eerste instantie had ik een contract voor 4,5 maand, dat is toen verlengd naar 6 maanden. Het is een fulltime stage, wat betekend dat je een werkweek hebt van 40 uur. Er waren ook regelmatig evenementen waarbij je een handje moest helpen, die zaten dan niet in je werkuren maar waren vaak de leuke extra’s, zoals het bijwonen van evenementen waar je anders niet komt.

Hoe ben je er terecht gekomen? Wat moest je er voor kunnen?
Tijdens mijn bachelor heeft iemand mij op deze stage gewezen, maar in Parijs zochten ze voor deze stageplek enkel masterstudenten. Ik heb toen de website van de ambassade in de gaten gehouden en de website www.internationalefuncties.nl (hierop plaatst het Ministerie van Buitenlandse Zaken alle stages in zowel binnen- als buitenland). Ik was communicatiestagiaire, dus ze vroegen naar een relevante achtergrond en aangezien de hele sociale media en website in het Frans waren moest ik ook een aantoonbaar hoog niveau Frans hebben. Voor de buitenlandstages van BZ moet je vaak voor de communicatiefunctie de taal van desbetreffend land goed spreken, dus bijvoorbeeld goede beheersing Engels voor de USA, maar als je naar Colombia wilt moet je goede beheersing hebben van de Spaanse taal.

Waarom wilde je stagelopen?
Ik wilde graag wat praktijkervaring opdoen en ik wilde graag naar het buitenland, dus door deze stage te lopen sloeg ik twee vliegen in een klap. Daarnaast was ik ook nieuwsgierig en benieuwd naar hoe het is om voor een overheidsinstelling te werken.

Wat heb je precies gedaan en geleerd op je stage?
Mijn voornaamste taak en iets waar ik elke dag ook mee bezig was, was de sociale media. Berichten opstellen en plaatsen, nieuws in de gaten houden, monitoring van sociale media enzovoorts. Toen ik stage liep waren er meerdere grote evenementen, zoals de COP21 en het staatsbezoek van koning Willem Alexander en koningin Máxima, waardoor ik druk bezig was met de sociale media (media planning maken vooraf, uitvoeren en analyse achteraf). Daarnaast heb ik onder andere geholpen met andere evenementen, me bezig gehouden met subsidieaanvragen, meegeholpen aan infographics en meer.

Heb je studievertraging opgelopen? En kreeg je een stagevergoeding?
Ja, doordat het een fulltime stage in het buitenland was heb ik daarnaast niet verder kunnen studeren, maar dat had ik er voor over. Ik kreeg een stagevergoeding en ook pensionkostenvergoeding.

0

Start typing and press Enter to search