Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik volg momenteel de master Communication, Health & Life Sciences aan Wageningen University (WUR). In Wageningen, dus.

Waren er toelatingseisen? 
Ja, ik moest minstens een 7 gemiddeld staan om te kunnen beginnen. Daarbij moest ik bepaalde vakken gevolgd hebben om geen pre-master te hoeven volgen. Ik moest mijn cijferlijst samen met een motivatiebrief opsturen. Ik werd gelukkig meteen toegelaten en hoefde geen pre-master te volgen.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik heb vanaf het eerste college in Tilburg achter mijn keuze voor Communicatie- en Informatiewetenschappen gestaan. Ik vind communicatie het leukste vak dat er is! Maar tegen het einde van mijn bachelor merkte ik dat ik diepgang miste. Ik vond het lastig om me in te beelden hoe mijn academische achtergrond me nu precies zou kunnen helpen om datgene te doen dat ik het liefste wilde: maatschappelijke problemen oplossen. Daarbij speelde ook het volgen van vakken over voeding en gezondheid tijdens mijn minor in het buitenland een rol. Ik realiseerde me dat ik meer met voeding, milieu of dierenwelzijn zou willen doen en typte “master communicatie voeding” in op Google. Daar kwam gelijk deze master uit naar voren!
In het introductiestukje op de website las ik dat je in de master leert hoe je communicatieproblemen op het gebied van milieu, natuur, dieren, voeding of een andere zogenoemde ‘levenswetenschap’ kunt oplossen. Ik wist gelijk dat dit perfect bij me zou passen.

Welke vakken heb je gevolgd?
Een aantal algemene communicatie-vakken, zoals ‘intercultural communication’, ‘communication strategies in everyday life’ en ‘innovation management’.
Daarnaast moest ik één thema kiezen waarvan ik twee vakken zou volgen. Ik koos voor ‘duurzame, dierlijke productie’ en volgde een vak over visserij en een vak over insecten als voedsel voor mensen en dieren. Ik werd volledig uit mijn comfort-zone getrokken en stond plotseling insectenkoekjes te bakken en vissen te ontleden in een lab. Even slikken voor een sociale wetenschapper en zeker een uitdaging, maar gaaf!

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ja, het was voor mij geen optie om in Tilburg te blijven wonen, dus ik ben in Wageningen gaan wonen.

Hoe beviel het?
Héél goed. Ik ga met plezier naar college, voelde me snel thuis in het kleine Wageningen en leer elke dag de meest interessante dingen. Voor iemand met een hart voor duurzaamheid, zit je bij de WUR op de perfecte plek. Ik had het niet anders gewild!
Ook heb ik net mijn stage afgerond bij Natuur & Milieu, een non-profit organisatie in Utrecht. Mijn master duurt twee jaar, en het lopen van stage zit in het curriculum. Mijn stage was ontzettend leerzaam en waardevol, dus alleen daarom was het de switch al waard.

Was het lastig om over te schakelen?
De manier van lesgeven en werken is op elke universiteit anders, dus daar moest ik wel aan wennen. Gelukkig zaten er maar tien mensen in mijn jaar, dus ik kreeg veel individuele aandacht van docenten en hulp van medestudenten. Dit maakte dat de overstap vrij geleidelijk verliep.

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Nee. Wel had ik een meeloopdag geregeld, waarbij ik al mijn vragen kon stellen aan een studente die dezelfde master deed. Dit gaf me een goed inzicht in hoe het eraan toe ging.

0

Start typing and press Enter to search