Welke master heb je gevolgd? En waar?
Data Science: Business and Governance aan Tilburg University.

Waren er toelatingseisen?
Voor mij niet. Ik stroomde in vanuit de bachelor CIW. Voor zover ik weet moet je wel een premaster doen als je van het HBO komt, en eventueel ook als je een universitaire opleiding hebt gedaan die te weinig op Data Science lijkt.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik heb er voor gekozen omdat ik tijdens mijn bachelor een vak over programmeren kreeg (Seminar Data Processing) en dat ik vond ik erg interessant. Het lag mij ook, dat hielp ook mee. Ik heb me er vervolgens in verdiept en toevallig begon net dat jaar de nieuwe master Data Science. Voor mij leek het daarom een logische keuze om dat dan te kiezen. Daarnaast wist ik nog niet precies welke andere CIW master mij leuk leek en tot slot helpt de verbeterde baankans natuurlijk ook.

Welke vakken heb je gevolgd?
Tot nu toe heb ik de volgende vakken gedaan:
Data Science Regulation & Law (620087)
Research Skills: Data Processing (880254, had ik al gevolgd in de bachelor, maar is een verplicht vak binnen Data Science).
Social Data Mining (880022)
Research Skills: Text Mining (880091)
Governance and Policy making (620089)
Research Skills: Statistical Programming with R (880256)
Business Analytics and Emerging Trends (320091)
Research Skills: Data Processing Advanced (880082)

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik zat al op kamers in Tilburg.

Hoe beviel het?
Op het moment dat ik dit schrijf zit ik midden in de master, maar ik kan zeggen dat het me erg goed bevalt. Je leert praktische skills die je later kunt gebruiken (programmeertalen en ook specifieke programma’s) en ook theoretische achtergronden vanuit een bedrijfs- en recht perspectief. Ik vind het een stuk leuker dan een ‘gewone’ CIW master; het heeft eigenlijk niet overdreven veel met communicatie te maken. Ik zeg dan ook altijd dat ik Data Science studeer, geen communicatie. Bij CIW kreeg ik nog vaak het idee “Ja dit is wel interessant, maar ik heb geen idee wat ik hier later nog van moet kennen of ga gebruiken”.

Was het lastig om over te schakelen?
Voor mijn gevoel is Data Science wel lastiger dan andere CIW masters. Het niveauverschil met de bachelor is ook wel duidelijk zichtbaar. Je moet echt dingen elke week bijhouden, anders raak je achter. Het tempo dat sommige professoren hanteren in de colleges is ook vrij hoog. Ik had met de programmeervakken geluk dat ik er al een klein beetje ervaring mee had, want sommigen die andere bachelors hadden gedaan, hadden meer moeite met die vakken.

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Ik kende iemand die kende ik van Flow en de opleiding. We doen vaak opdrachten met z’n tweeën, dat maakt het makkelijker en leuker. Daarnaast leer je vanzelf mensen kennen als je opdrachten gaat bespreken. Ik ben ook niet een persoon die het lastig vind om dingen alleen te doen. Dat kan ook geholpen hebben, ik was daar nooit bang voor.

0

Start typing and press Enter to search