Waar heb je gestudeerd?
Ik heb gestudeerd in Madrid (Spanje), aan de universiteit “Universidad Pontificia Comillas ICAI-ICADE”.

Wanneer heb je daar gestudeerd? En hoe lang?
Ik heb hier afgelopen semester (van 29-08-2018 t/m 21-12-2018) gestudeerd, dit was dus ongeveer 4 maanden. Het was het eerste semester van mijn derde bachelor jaar.

Was de universiteit waar je gestudeerd hebt je eerste keuze
Ja, deze universiteit was mijn eerste keuze.

Waarom wilde je hier graag naartoe?
Spanje heeft me altijd al erg geïnteresseerd en ik vind het een heel mooi land, daarom dacht ik: waarom ga ik er niet ook studeren? Daarnaast trok het warme klimaat mij natuurlijk ook aan! Ik kon kiezen tussen Madrid en Barcelona en heb uiteindelijk voor Madrid (als eerste keuze) gekozen. Dit omdat ik iemand kende die er in de zomervakantie drie weken was geweest. Zij vertelde er hele goede verhalen over en ze vertelde dat het echt een leuke studentenstad is!

Welke vakken heb je daar gevolgd? Waren de vakken makkelijker of moeilijker dan je vakken in Nederland? Hoe werd je kennis getoetst?
Ik heb de volgende vakken gevolgd:

  • Creation of a new company
  • Consumer behavior
  • Intercultural communication
  • Comparative cultural studies
  • Multimedia production
  • Communication skills: framing, expression and storytelling

Ik vind het lastig te zeggen of ik ze makkelijker of moeilijker vond dan in Nederland. Het niveau was redelijk vergelijkbaar denk ik. Omdat het een privé-universiteit betreft, moest je erg goed presteren om een goed cijfer te krijgen, maar kreeg je wel veel aandacht van de docenten die je graag hielpen. Hierdoor waren de opdrachten goed te doen en werd je meer ondersteund dan in Tilburg. Dit vond ik heel fijn. De kennis werd getoetst aan de hand van tentamens, presentaties en opdrachten. Voor ieder vak moest je minstens 1 opdracht, 1 tentamen en 1 presentatie doen om het vak te halen. Daarnaast kreeg je ook een cijfer voor je inzet tijdens de colleges. Deze waren allemaal verplicht.

Kreeg je een beurs om je reis te financieren?
Ja, de Erasmusbeurs. Dit was ongeveer 750 euro.

Hoe lang van tevoren ben je met alle voorbereidingen begonnen?
Ongeveer 8 maanden van tevoren ben ik begonnen met de voorbereidingen.

Hoeveel heb je ongeveer per maand uitgegeven in het buitenland? Waren er veel onverwachte kosten?
Ik denk dat ik ongeveer 1500-1800 euro per maand heb uitgegeven. De prijzen qua eten zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. De studentenkamers zijn echter redelijk duur. Zo betaalde ik 560 euro per maand voor een studentenkamer. Daarnaast heb je natuurlijk nog veel kosten binnen je vrije tijd, zoals uitgaan, tripjes naar andere steden/landen of uit eten gaan.

Vond je het lastig om daar mensen te leren kennen? Heb je vrienden gemaakt die je nu nog spreekt?
Nee, het is totaal niet lastig om nieuwe vrienden te maken. Alle nieuwe internationale studenten kennen niemand en zijn op zoek naar mensen om mee op te trekken, hierdoor raak je makkelijk aan de praat. Ik ben zowel met Nederlandse studenten als met buitenlandse studenten vrienden geworden. Zo heb ik nog contact met meisjes uit Australië, Noorwegen en Duitsland maar ook met de studenten uit Nederland. Met de studenten uit Nederland ga ik binnenkort nog een weekend terug naar Madrid om nog een keer onze leuke tijd kort te herbeleven.

Hoe was je huisvesting geregeld?
Ik heb zelf naar huisvestiging gezocht en ik heb dit gedaan met behulp van de site ‘spotahome’. Zij bieden studentenkamer aan in vrijwel alle landen, ook in Spanje/Madrid. Ik kon via deze site reageren op een kamer en vervolgens werd er naar de huisbaas een verzoek gestuurd, hij/zij kon hem dan vervolgens accepteren. Ik had hierdoor vrij snel een kamer gevonden. Per maand moest ik 560 euro betalen en in het begin moest ik hetzelfde bedrag als borg betalen. Dit krijg je terug aan het einde van je huurperiode. Ik woonde samen met 13 mensen, dit lijkt veel maar is juist ook super gezellig.

Denk je dat deze toegevoegde waarde heeft gehad op het gebied van studie, het vinden van een baan, zelfontwikkeling, etc.?
Ja, dat zeker. Ik heb veel geleerd, zo zijn mijn presentatie skills erg verbeterd doordat ik veel presentaties heb moeten houden en ben ik zelfverzekerder geworden. Je staat er in het begin toch alleen voor waardoor je je mondje wel bij moet hebben. Je leert daarnaast veel over een andere cultuur, dit vond ik zelf heel leerzaam omdat je dit weer mee kan nemen in je denkproces!

Zou je het anderen aanraden om in het buitenland te studeren? Heb je nog tips?
Ja, ik zou het zeker aanraden! Het is een hele leuke ervaring en je leert er veel van. Je leert veel nieuwe mensen kennen waarmee je (hopelijk) nog jaren contact houdt. Als tip zou ik willen meegeven: begin op tijd met alles te regelen! Het goedkeuren van je vakken kan veel tijd in beslag nemen dus begin hier niet de laatste week pas mee, dan ben je te laat. Daarnaast nog een tip over Madrid, ik zou zeker het Retiro park bezoeken en hiervoor de bekende limesteps huren, zo kan je het hele park binnen no time bekijken en daarna lekker bijkomen op een terrasje!

0

Start typing and press Enter to search