Waar heb je gestudeerd?
Ik heb gestudeerd aan City University of Hong Kong in Hong Kong.

Wanneer heb je daar gestudeerd? En hoe lang?
Ik heb hier mijn eerste semester van mijn derde jaar bachelor gestudeerd, ofwel van 25 augustus 2018 tot en met 22 december 2018. In totaal duurde mijn semester dus vier maanden.

Was de universiteit waar je gestudeerd hebt je eerste keuze
Ja, het was mijn eerste keuze.

Waarom wilde je hier graag naartoe?
Ik wilde heel graag naar een warm land buiten Europa om uit mijn comfortzone te komen en een andere cultuur mee te maken. Verder wilde ik wel naar een land waar ik mezelf als vrouw zijnde gewoon veilig kon voelen. Op basis van deze punten kwam ik uit op een paar landen. Een meisje bij een benzinepomp begon eigenlijk over Hong Kong, waardoor ik hier goed naar ben gaan kijken en meteen enthousiast werd. Dit land heeft daadwerkelijk alles!

Welke vakken heb je daar gevolgd? Waren de vakken makkelijker of moeilijker dan je vakken in Nederland? Hoe werd je kennis getoetst?
Ik heb de vakken Digital Photojournalism, Fundamentals of Advertising, The World through Languages en Program Planning and Evaluation gevolgd. De vakken waren een stuk makkelijker dan die in Nederland. Zo heb ik veel tripjes kunnen maken en alsnog met een 9 gemiddeld naar huis kunnen gaan. Ik had zelf vakken gekozen zonder tentamens, waardoor ik 5 december al klaar was met mijn semester. Mijn kennis werd getoetst door middel van quizzen en groepsopdrachten. Ik moest dus wel altijd aanwezig zijn bij college.

Kreeg je een beurs om je reis te financieren?
Ik heb van de universiteit 750 euro gekregen, maar dit is natuurlijk nooit genoeg voor een hele reis. Wel altijd mooi meegenomen.

Hoe lang van tevoren ben je met alle voorbereidingen begonnen?
Een jaar van tevoren ben ik al met alle voorbereidingen begonnen.

Hoeveel heb je ongeveer per maand uitgegeven in het buitenland? Waren er veel onverwachte kosten?
Ik heb ongeveer 2000 euro per maand uitgegeven. Hong Kong is een van de duurste plekken ter wereld om te wonen. Verder heb ik acht landen bezocht in vier maanden, waardoor de kosten ook hoog oplopen. Eten is daarentegen wel goedkoop in Azië en alle plekken buiten Hong Kong kan je ook heel goedkoop verblijven.

Vond je het lastig om daar mensen te leren kennen? Heb je vrienden gemaakt die je nu nog spreekt?
Vrienden maken is totaal niet lastig. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en wil graag nieuwe vrienden maken. Vanaf dag één waren we met een groep van 40 man en daar hebben we tot de laatste dag activiteiten mee gedaan. Ik was nog extra close met drie anderen en daar gaan we ook nog regelmatig mee afspreken, aangezien ze ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland wonen.

Hoe was je huisvesting geregeld?
Ik moest zelf huisvesting zoeken, aangezien ik uitgeloot was bij de universiteit. Ik woonde in een soort van hotel/hostel genaamd Commune in Tsuen Wan. Hier wonen was relatief goedkoop: ik betaalde hier 600 euro per maand. Ik moest echter wel mijn kamer delen met drie anderen (meisje uit Amerika en twee Chinese meisjes) en het lag 45 minuten van de uni vandaan. Alle studenten in het gebouw werden ook wel een grote familie en er werden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Het was dus geen straf om hier voor vier maanden te wonen (voor zo’n korte tijd zijn de minpunten natuurlijk te overzien).

Denk je dat deze toegevoegde waarde heeft gehad op het gebied van studie, het vinden van een baan, zelfontwikkeling, etc.?
Ja, dat denk ik zeker. Klinkt cliché, maar je leert inderdaad erg veel en wordt ook een stuk zelfverzekerder. Best gaaf als een semester helemaal alleen in een ander land ver van huis hebt gewoond toch? Vooral het in aanraking komen van andere culturen, laat je ook je eigen land en omgeving meer waarderen.

Zou je het anderen aanraden om in het buitenland te studeren? Heb je nog tips?
Ja ik zou het zeker aanraden! In het begin was ik zelf ook erg bang en had ook nooit verwacht jaren geleden dat ik dit ooit zou doen. De weken van tevoren heb ik stiekem ook veel gehuild, maar zou het voor geen goud gemist willen hebben. Ik denk dat het keuze van een land de belangrijkste en moeilijke keuze is. Stop hier dan ook vooral veel tijd in en kies een land waar je jezelf fijn bij voelt, maar durf ook zeker uit je comfortzone te gaan. Als je er eenmaal bent moet je vooral gaan genieten, want het is voorbij voordat je het weet.

0

Start typing and press Enter to search