Waar heb je gestudeerd?
Ik heb gestudeerd aan Roskilde University in Roskilde, Denemarken.

Wanneer heb je daar gestudeerd?
Ik heb daar gestudeerd tijdens het tweede semester van mijn derde studiejaar.

Hoe lang heb je daar gestudeerd?
Ik heb er 1 semester gestudeerd in het voorjaar van 2016. Dat was van halverwege januari t/m juni.

Was de universiteit waar je gestudeerd hebt je eerste keuze?
Ja, het was mijn eerste keuze.

Waarom wilde je hier graag naartoe?
Ik wilde altijd al eens naar Scandinavië en het onderwijs in Scandinavië staat goed bekend. Ik heb de vakken van verschillende Scandinavische landen bekeken en de vakken van Roskilde University spraken mij toen het meeste aan.

Kreeg je een beurs om je reis te financieren?
Ja, ik kreeg een Erasmusbeurs. Ik was op uitwisseling via het Erasmusprogramma.

Hoe lang van tevoren ben je met alle voorbereidingen begonnen?
Ik moest me meer dan een jaar van tevoren aanmelden voor studeren in het buitenland, dus toen heb ik uitgezocht welke universiteiten me interessant leken.

Hoeveel heb je ongeveer per maand uitgegeven in het buitenland? Waren er veel onverwachte kosten?
Ik heb zo’n 750-800 euro per maand uitgegeven. Ik vond vooral de prijs van de huur erg hoog. Verder is alles in Denemarken duurder dan in Nederland.

Vond je het lastig om daar mensen te leren kennen? Heb je vrienden gemaakt die je nu nog spreekt?
Nee, dat was niet lastig, want ik had me ingeschreven voor de introductieweek voor internationale studenten. Verder bestonden bijna al mijn vakken uit groepsopdrachten, dus daar leerde ik ook mensen kennen. Sommige vrienden spreek ik nog steeds. Ik ben bijvoorbeeld aan het eind van de zomervakantie nog op bezoek geweest bij drie vriendinnen die op Kreta wonen.

Hoe was je huisvesting geregeld?
Dat was geregeld via de universiteit. Ik kon kiezen tussen drie typen kamers:
– eigen kamer, badkamer gedeeld met 1 huisgenoot, keuken gedeeld met 3 huisgenoten
– eigen kamer, eigen badkamer, keuken gedeeld met 13 huisgenoten
– eigen kamer, eigen badkamer, eigen minikeuken en gedeelde grote keuken
Ik heb voor de tweede optie gekozen en dat is me prima bevallen. Je kon er ook voor kiezen om zelf huisvesting te regelen in Roskilde of Kopenhagen, maar dat schijnt erg lastig te zijn. Alle uitwisselingsstudenten woonden op de campus, dus dat was heel gezellig.

Denk je dat dit toegevoegde waarde heeft gehad op het gebied van studie, het vinden van een baan, zelfontwikkeling, etc.?
Ja, dat denk ik wel. Ik vond het heel interessant om te zien hoe er op een andere universiteit onderzoek wordt gedaan en ook om te zien hoe mensen met verschillende culturele achtergronden over allerlei onderwerpen denken. Daarnaast heb ik mijn Engelse spreekvaardigheid verbeterd, aangezien ik de enige Nederlandse uitwisselingsstudent was aan Roskilde Universiteit. Bovendien heb ik mijn kennis verbreed door meer praktische vakken te kiezen en door een taalcursus Deens te volgen.

Zou je het anderen aanraden om in het buitenland te studeren? Heb je tips voor studenten die op exchange willen?
Ja, ik zou het zeker aanraden om in het buitenland te studeren! Ik vond het zelf echt heel spannend en was niet zeker of ik het wel echt zou durven, maar achteraf was het alleen maar heel leuk! Mijn advies is om van tevoren goed uit te zoeken waar je naartoe zou willen en wat voor vakken je wil gaan volgen. Als je echt heel erg twijfelt, kies dan voor een bestemming binnen Europa, zodat je familie en vrienden je makkelijker kunnen bezoeken.

0

Start typing and press Enter to search