Waar heb je gestudeerd?
Ik heb gestudeerd aan Nanyang Technological University (NTU) in Singapore.

Wanneer heb je daar gestudeerd?
Het tweede semester van mijn derde jaar bachelor.

Hoe lang heb je daar gestudeerd?
Ik heb er een semester gestudeerd (spring semester 2016).

Was de universiteit waar je gestudeerd hebt je eerste keuze?
Ja, NTU was mijn eerste keuze.

Waarom wilde je hier graag naartoe?
Het leek me een veilige basis om Azië te verkennen, aangezien Singapore veiliger is dan Nederland. Daarnaast leek een wereldstad als deze een goede manier om mezelf uit te dagen. Verder is het onderwijs aan NTU van zeer hoog niveau.

Kreeg je subsidie of een beurs om je reis te financieren?
Ja, ik kreeg een beurs. Deze is geregeld via Tilburg University.

Hoe lang van tevoren ben je met alle voorbereidingen begonnen?
Een jaar van tevoren.

Hoeveel heb je ongeveer per maand uitgegeven in het buitenland? Waren er veel onverwachte kosten?
Ongeveer vierhonderd euro per maand. Ik heb helemaal geen onverwachte kosten gemaakt.

Vond je het lastig om daar mensen te leren kennen? Heb je vrienden gemaakt die je nu nog spreekt?
Ik vond het totaal niet moeilijk om mensen te leren kennen. Alle exchange studenten zitten in hetzelfde schuitje en willen net als jij graag vrienden maken. Daarnaast deelde ik een kamer met een Singaporees meisje, waardoor ik ook veel Singaporese studenten heb leren kennen. Met de mensen waar ik in Singapore close mee was, praat ik nog regelmatig. Een van mijn beste vrienden heeft er zelfs voor gekozen om het semester erna in Eindhoven te komen studeren. Kortom, ik heb vrienden voor het leven gemaakt.

Hoe was je huisvesting geregeld?
Een gedeelde kamer op de campus. De douches en toiletten deelde ik met de gehele verdieping. Voor huisvesting op de campus moest je wel ingeloot worden. Deze huisvesting was vele malen goedkoper dan wanneer je buiten de campus een slaapplaats moest vinden. Vandaar dat mijn exchange naar Singapore heel goedkoop was.

Denk je dat deze toegevoegde waarde heeft gehad op het gebied van studie, het vinden van een baan, zelfontwikkeling enzovoorts?
Ik denk dat voor iedereen een semester in het buitenland toegevoegde waarde heeft. In dit half jaar leer je jezelf beter kennen, kom je voor veel uitdagingen te staan, leer je zelfstandig te functioneren en daag je jezelf academisch uit. Naar mijn mening is een semester studeren buiten Europa een ontzettend goede zet. Alles is anders dan thuis. Daarom is dit zo’n uitdaging.

Zou je het anderen aanraden om in het buitenland te studeren? Heb je nog tips?
Wees niet bang om op exchange te gaan! Dit gaat hoogstwaarschijnlijk het leukste half jaar van je leven zijn. Wees daarnaast ook niet bang om ver weg te gaan, omdat juist dat soort plaatsen je zoveel nieuwe levenslessen zullen leren. Zorg er daarnaast voor dat je voor of na je semester nog tijd hebt om te gaan reizen (e.g. backpacken!). Veel exchange studenten doen dit en dit wil je natuurlijk niet missen.

0

Start typing and press Enter to search