Waar heb je gestudeerd?
Aan Universidad Carlos III de Madrid.

Wanneer heb je daar gestudeerd? En hoe lang?
Ik heb van eind augustus/begin september tot eind januari in Spanje gestudeerd, dus voor ongeveer 5 maanden.

Was de universiteit waar je gestudeerd hebt je eerste keuze
Ja, het was mijn eerste keuze.

Waarom wilde je hier graag naartoe?
Spanje trok me sowieso heel erg aan, maar ik was ook nog nooit in Madrid geweest terwijl ik van mensen om mij heen hoorde dat ze het een hele leuke stad vonden (waar ik het nu zeker mee eens ben!). Ook had ik zin om een nieuwe taal te leren maar wilde ik daar wel een reden voor hebben, wat dus mijn exchange werd. Het hielp ook dat Carlos III journalistiek vakken aanbood waar ik heel benieuwd naar was, want dit was het onderwerp waar ik me in mijn minor op wilde gaan richten.

Welke vakken heb je daar gevolgd? Waren de vakken makkelijker of moeilijker dan je vakken in Nederland? Hoe werd je kennis getoetst?
Ik heb de vakken Newspaper Reporting, Film Production, Theory and Analysis of the Documentary Film and Information Law gevolgd. Ik vond deze vakken zelf iets meer op hbo-vakken dan universiteitsvakken lijken, omdat ze heel praktisch waren en de 3 uur per vak (1,5 uur theorie, 1,5 uur praktijk) per week ook verplicht waren. Ook waren de klassen klein (ongeveer maximaal 30 leerlingen) en was er veel contact tussen de docent en studenten in de klas. Eigenlijk vond ik dat allemaal juist heel leuk! Ik had voor elk vak 1 tentamen, die eigenlijk in januari gepland stonden maar die exchange studenten in praktijk nog voor kerst (dus in december) mochten maken (zodat je niet per se op en neer hoefde). Ik zelf had ze verdeeld tussen januari en december. De tentamens waren een stuk makkelijker dan in Tilburg, ze waren namelijk korter en veel reproductie. Wel had ik tijdens het semester meer kleine opdrachtjes, dus meer ‘huiswerk’.

Kreeg je een beurs om je reis te financieren?
Ik kreeg de Erasmus+ beurs die in totaal €1051 bedroeg. Tip: zorg dat je voordat je op exchange gaat en ook als je terugkomt aan alle voorwaarden voor de beurs voordoet, want je zult heel blij zijn met het extra geld!

Was je met een organisatie op exchange?
Nee, maar ik heb in Madrid wel veel met organisaties gedaan, zoals veel evenementen en tripjes. BeMadrid, SmartInsiders, CityLife en de I*ESN per universiteit zijn daarin de grootste in Madrid en zijn ook alle drie gericht op internationale studenten.

Hoe lang van tevoren ben je met alle voorbereidingen begonnen?
Met Spaans leren ben ik eind januari 2018 begonnen met (gratis) les aan het Language Centre. Ik vond dit leuke lessen en ben blij dat ik het heb gedaan, want het is leuk om een beetje basis Spaans te kunnen als je daar bent. Om mijn vakken te regelen ben ik ongeveer eind maart begonnen met vakken aan te vragen bij de examencommissie. Het kan even duren voordat je genoeg vakken hebt goedgekeurd gekregen, omdat het beoordelingsproces zelf al best even duurt en je genoeg alternatieven moet hebben. Daarom is het slim hier op tijd mee te beginnen. Begin mei kreeg ik mijn ‘acceptance letter’ van de Universiteit in Madrid, en vanaf toen kon ik de meeste andere dingen ook gaan regelen.

Hoeveel heb je ongeveer per maand uitgegeven in het buitenland? Waren er veel onverwachte kosten?
Een stuk meer dan in Tilburg, zo’n €600/€700 per maand denk ik (los van mijn kamerhuur die ongeveer €600 bedroeg). Ik heb wel heel veel tripjes gedaan, dus daar kan het goed aan liggen. Onverwachte kosten waren de g/w/l kosten die ik aan mijn huurorganisatie moest betalen en die soms redelijk hoog lagen. Boodschappen zijn relatief goedkoop in Spanje en uiteten gaan ook. Uitgaan was wel een stuk duurder, omdat er veel grote nightclubs zijn waar je ongeveer €13 betaald voor entree en een drankje. Toch zal ik het wel aanraden hier heen te gaan, omdat het hele leuke feestjes zijn en je veel andere internationals kan ontmoeten.

Vond je het lastig om daar mensen te leren kennen? Heb je vrienden gemaakt die je nu nog spreekt?
Nadat ik doorhad dat je vooral juist gewoon mensen aan moet spreken omdat iedereen nieuw is en graag nieuwe vrienden maakt, vond ik het niet zo moeilijk meer. Uiteindelijk ging ik wel veel om met een groep Nederlandse meiden die ik daar heb ontmoet. Met sommige heb ik nog steeds contact, maar ik spreek ze minder dan gedacht omdat iedereen toch ook weer zijn leven van vóór exchange leidt.

Hoe was je huisvesting geregeld?
Ik heb online, begin juni ongeveer, via HelpMadrid/SpotaHome een kamer geboekt. Ik leefde met 12 andere internationale studenten, wat ik een hele leuke ervaring vond. De flat zat pal aan Puerta del Sol, het centraalste plein van Madrid. Alles was meestal goed geregeld en ik heb niet veel problemen gehad. Wat ik extra fijn vond aan deze locatie is dat er vanaf metrostation Sol (recht voor de deur) een directe trein naar de universiteit ging.

Denk je dat deze toegevoegde waarde heeft gehad op het gebied van studie, het vinden van een baan, zelfontwikkeling, etc.?
Dat denk ik zeker, omdat je toch buiten je comfortabele wereld moet gaan om van je buitenlandtijd het mooiste te kunnen maken. Ik denk dat ik ervaringen heb opgedaan waar ik op andere toekomstige momenten in mijn leven aan kan denken en dan zeker iets aan zal hebben.

Zou je het anderen aanraden om in het buitenland te studeren? Heb je nog tips?
Zeker! Het is gewoon heel leuk om een nieuw land te leren kennen en mensen te ontmoeten die je normaal niet snel tegen zou komen. Als je naar Spanje gaat zou ik het je ook wel een beetje aanraden om een beetje Spaans te aan leren (ook al is het maar 5 minuutjes per dag met DuoLingo), omdat dat voor mij wel een toegevoegde waarde had. Maak je daarnaast vooral geen zorgen over deadlines en op tijd komen, want het leven in Spanje is zoals ze zeggen inderdaad echt een stuk relaxeter. Geniet er vooral heel veel van!

0

Start typing and press Enter to search