Waar heb je gestudeerd?
Aan de Universiteit van Waterloo, Canada.

Wanneer heb je daar gestudeerd?
In het studiejaar 2015-2016, dit was het tweede semester van mijn derde jaar.

Hoe lang heb je daar gestudeerd?
De periode was januari tot eind mei. De universiteit daar had drie semesters (trimesters) in plaats van twee, maar vanuit Tilburg was het voldoende om daar een trimester te zijn. Uiteindelijk ben ik vertrokken op 2 januari en eind mei teruggekomen.

Was de universiteit waar je gestudeerd hebt je eerste keuze?
Ja.

Waarom wilde je hier graag naartoe?
Ik was twee keer in Canada op vakantie geweest en was een beetje van het land gaan houden. Dus ik wilde heel graag naar Canada, maar nu naar een ander deel. Daarnaast leek het een goede mogelijkheid om mijn Engels te verbeteren. Ik wilde me geen zorgen hoeven maken over veiligheid etc., dus wat dat betreft was het een goede keus.

Kreeg je subsidie of een beurs om je reis te financieren?
Ik had me aangemeld voor een Holland Scholarship en die ook ontvangen. Dit was een eenmalig bedrag van 1250 euro. Omdat het een bestemming buiten Europa is, had je geen recht op een Erasmusbeurs.

Hoe lang van tevoren ben je met alle voorbereidingen begonnen?
De brief schrijven ruim anderhalf jaar voor vertrek. Toen ik iets had gehoord ben ik op zoek gegaan naar meer informatie, zoals het bekijken van de website en verslagen lezen van anderen. Uiteindelijk viel er pas veel op zijn plek in de laatste drie maanden voor vertrek, zoals verblijf, vakken en inschrijving. In de zomer heb ik zelf de reis uitgezocht.

Hoeveel heb je ongeveer per maand uitgegeven in het buitenland? Waren er veel onverwachte kosten?
Ik had weinig onverwachte kosten, maar ik had ook geen budget of kostenplan gemaakt. Op dat moment vielen vooral de uitgaven aan boodschappen tegen. De reisjes die ik heb gemaakt waren het zeker waard. Het klinkt als een cliché, maar als je eenmaal op een nieuwe bestemming bent, ga je heel makkelijk weekendjes weg en daaraan gaf ik dan ook het meeste geld uit. Ik denk dat mijn gemiddelde uitgaven per maand (verschilde afhankelijk van de tripjes) rond de 700-800 euro lagen.

Vond je het lastig om daar mensen te leren kennen? Heb je vrienden gemaakt die je nu nog spreekt?
Het was zeker niet lastig om mensen te leren kennen, dat gaat echt vanzelf. Ik heb veel mensen ontmoet die ik nu nog zie, in vrije weken is het makkelijk om adresjes in Europa te bezoeken. Ik heb er zeker vrienden voor de lange termijn aan overgehouden, omdat je in korte tijd heel close wordt. Ik was bang dat ik alleen zou eindigen, maar iedereen is enorm sociaal en op zoek naar leuke mensen. Het was wel lastiger om Canadese vrienden te maken, omdat je op de universiteit in verschillende groepen terecht kwam en iedereen eigenlijk al bestaande groepjes heeft. Maar iedereen is erg behulpzaam en ik heb het nooit als lastig ervaren om bijv. bij  groepsopdrachten medestudenten te vinden.

Hoe was je huisvesting geregeld?
Ik had ervoor gekozen om niet te gaan voor on-campus housing (van de universiteit zelf) maar te kiezen voor een semi-private coöperatie voor studentenhuisvesting. Eigenlijk had je hier de voordelen van op de campus wonen, maar betaalde je minder en was het een organisatie gerund door en voor studenten. Ik had me pas twee maanden voor vertrek ingeschreven, maar kon gelukkig toch terecht in een eigen kamer. In andere semesters was het gebruikelijk dat je een kamer moest delen met een andere persoon. De organisatie organiseerde veel activiteiten en het grootste deel van de bewoners was internationale student.

Denk je dat deze toegevoegde waarde heeft gehad op het gebied van studie, het vinden van een baan, zelfontwikkeling, etc.?
Ik denk dat ik maar weinig mensen tegen ben gekomen die naar het buitenland gaan voor de academische ontwikkeling. Ik vond het ontzettend waardevol om student te zijn aan een andere universiteit, maar ik heb niet kunnen doen wat ik in een half jaar in Tilburg aan vakken had kunnen kiezen. Je komt mogelijk bij vakken terecht die niet helemaal in het straatje passen wat je volgt in Tilburg, maar dat kan ook juist nieuwe inzichten opleveren. Dat was ook mijn bewuste keus. Ik denk ook dat het goed is voor je CV, maar dat zal blijken bij het solliciteren.

Zou je het anderen aanraden om in het buitenland te studeren? Heb je nog tips?
Ik zou het echt iedereen aanraden! Ik weet dat het niet overtuigend klinkt als je het zelf niet hebt meegemaakt, maar iedereen die twijfelt moet zeker gaan. Het is een unieke ervaring, je komt op plekken waar je als niet-student nooit meer kan komen en je leert ontzettend veel over andere culturen en over jezelf. In talloze opzichten is het een positieve ervaring, en het enige wat je mogelijk tegen zou kunnen in mijn opzicht is het financiële plaatje. Maar daarvoor kun je ook vaak wel een oplossing vinden. Maak je niet druk om al het geregel wat erbij komt kijken, want ik vond dat het allemaal duizend keer waard en ik zou zo weer gaan!

0

Start typing and press Enter to search