Waar heb je gestudeerd?
Aan La Trobe University, Melbourne, Australië.

Wanneer heb je daar gestudeerd?
In 2015/2016.

Hoe lang heb je daar gestudeerd?
Het laatste semester van mijn bacheloropleiding (voorjaarssemester).

Was de universiteit waar je gestudeerd hebt je eerste keuze?
Nee, maar hij stond wel in mijn top 3.

Waarom wilde je hier graag naartoe?
Ik wilde heel graag naar een Engelstalig land op exchange en het liefst ook nog in een ander werelddeel. Australië sprak me aan door de cultuur en natuurlijk ook omdat het een super mooi land is om in rond te reizen tijdens/na het studeren.

Kreeg je subsidie of een beurs om je reis te financieren?
Ja, de study abroad allowance voor studenten die buiten Europa op exchange gaan. Dat lijkt heel veel geld (750 euro) maar ik kon er nog niet eens mijn ticket helemaal mee betalen.

Hoe lang van tevoren ben je met alle voorbereidingen begonnen?
Het aanmelden was al zo’n 1,5 jaar van tevoren, omdat TiU dat vraagt. Andere voorbereidingen heb ik pas veel later gedaan (visum, aanmelden kamer, vliegtickets etc.).

Hoeveel heb je ongeveer per maand uitgegeven in het buitenland? Waren er veel onverwachte kosten?
Ik denk dat ik zo’n 800 à 900 euro per maand kwijt was (waarvan al bijna 600 euro aan huur). Er waren niet heel veel onverwachte kosten, omdat ik van tevoren al bedacht had dat ik waarschijnlijk wel tripjes wilde maken en hier dus ook al rekening mee had gehouden.

Vond je het lastig om daar mensen te leren kennen? Heb je vrienden gemaakt die je nu nog spreekt?
Nee, echt totaal niet! Vanaf de eerste dag kwam ik zoveel leuke mensen tegen en iedereen was super aardig. Het is wel makkelijker om vrienden te worden met andere internationale studenten dan met locals (puur omdat iedereen daar alleen is, ook graag nieuwe mensen wil leren kennen etc.). Maar als je zelf een beetje moeite doet is het ook wel mogelijk om in contact te komen met studenten van daar. Ik ben bijvoorbeeld lid geworden van een sportclub.

Ik spreek een heleboel mensen van exchange nog vaak, en heb er een aantal die in buurlanden wonen ook alweer een paar keer gezien. Super handig dat je ineens overal ter wereld logeeradresjes hebt.

Hoe was je huisvesting geregeld?
Ik had een kamer die geregeld was door de uni en die zich in een residentie op de campus bevond. Ik moest even wennen aan met 11 anderen op een verdieping wonen, maar uiteindelijk vond ik het heel chill, omdat je meteen veel mensen leert kennen en er altijd iemand in de buurt is om even mee te kletsen of om samen ergens naartoe te gaan. Wel was het redelijk duur.

Wat voor toegevoegde waarde heeft dit avontuur gehad?
Sowieso is een exchange echt goed voor je zelfontwikkeling. Ik woonde voor mijn exchange ook al op mezelf, maar als je in een ander land bent en echt weer opnieuw moet beginnen is dat toch best spannend. Maar ik denk dat ik nu wel veel zelfstandiger ben en minder bang van nieuwe situaties. Ook merkte ik bij het zoeken naar een stage en een bijbaantje dat werkgevers het heel interessant vinden als je op exchange bent geweest en dat ze het een toevoeging aan je cv vinden. Verder vond ik het voor mijn studie zelf ook een toevoeging omdat de manier van lesgeven en de inhoud van de vakken heel anders was dan alles wat ik daarvoor in Tilburg heb gevolgd.

Zou je het anderen aanraden om in het buitenland te studeren? Heb je nog tips?
JA! Stop met twijfelen en ga gewoon. Natuurlijk is het spannend, maar het is de beste ervaring van je hele studie. Zorg dat je de eerste weken overal ja op zegt: elke activiteit, tripje, uitnodiging om iets met andere internationals te doen. Zo leer je super veel mensen kennen en voel je je al snel helemaal op je plek.

0

Start typing and press Enter to search