Voertaal Nederlands
Docenten  Drs. J.M. DakeDr. J.A.A. Engelen
ECTS 3
Tentamenvorm Opdrachten, computertentamen
Recensie (2018-2019)
Wat vond je van het vak?

Ik vond data-analyse een leuk vak, de stof was goed te doen en de opdrachtbeschrijvingen waren duidelijk. Elke week een opdracht was goed te doen. Het tentamen lijkt erg op een opdracht van de laatste colleges. Het vak bestaat uit werk- en hoorcolleges. De werkcolleges zijn erg handig, want daar kan je vragen stellen aan de docent. De hoorcolleges zijn verplicht, maar voegen weinig toe aan het vak. Ik vond het vak goed te doen en leuk maar misschien komt dit ook omdat ik al veel ervaring had met Excel.

Studielast:

De studielast is prima, je moet elke week een opdracht maken en inleveren. Voor zo’n opdracht heb je een hele week de tijd, dus dat gaat je makkelijk lukken. Het tentamen is goed voor te bereiden door de opdrachten van de laaste paar werkcolleges te herhalen.

Positief:

In de werkcolleges wordt je goed geholpen als je vragen hebt.

Minder positief:

De hoorcolleges voegden niet echt iets toe naar mijn mening.

Recensie (2017-2018)
Wat vond je van het vak?

Ik vond het een nuttig vak om te krijgen in het begin van je studie. Tijdens dit vak kregen we uitleg hoe je Excel kan gebruiken. Ik had wel eerder met Excel gewerkt, maar ik kwam erachter dat ik veel functies nog niet kende. Het vak bestond alleen uit werkcolleges.

Studielast:

De studielast viel mee omdat het vaak mogelijk was om de taak voor die week af te krijgen in het werkcollege.

Positief:

Als je de taken in de werkcolleges netjes bijhield, was het tentamen goed te doen. Daarnaast was het prettig om de trucjes van Excel leerden, omdat Excel ervoor zorgt dat je snel met data kunt werken.

Minder positief:

Ik vond het lastig om thuis te oefenen met de verschillende functies, omdat ik op mijn computer de Nederlandse versie had. Tijdens het werken in de werkcolleges, werkten we met de Engelse versie.

Recensie (2017-2018)
Wat vond je van het vak?

Ik vond het vak leerzaam en heb nog steeds profijt van wat ik heb geleerd. Je moet de stof wel goed bijhouden, maar als je dat doet is het tentamen uiteindelijk prima te maken.

Studielast:

De studielast was in mijn beleving hoger dan bij andere vakken. Dit kwam vooral omdat we elke week een opdracht voor het vak moesten maken. Dit zorgde er wel voor dat je al redelijk bekend was met de stof voor je aan het leren voor het tentamen begon.

Positief:

Je leert veel over Excel en dit kun je later ook nog goed gebruiken.

Minder positief:

De wekelijkse opdrachten waren soms wat veel. Als je dit echter goed bijhield, was dit wel gunstig voor het tentamen. Bij het leren van het tentamen kon je ook de opdrachten terug kijken om te zien hoe sommige formules werden toegepast.

Recensie (2017-2018)
Wat vond je van het vak?

Ik vond Data-Analyse een interessant en nuttig vak, waarvan ik mijn kennis in toekomst hopelijk nog vaak kan gebruiken. Ik had al ervaring met excel, maar ik heb veel nieuwe functies geleerd, die ik nog niet kende en die later in de studie nog handig kunnen zijn.

Studielast:

De studielast was niet heel erg hoog. Meestal kreeg ik de opdrachten voor de volgende week nog tijdens het college af. Ook de voorbereiding op het tentamen was niet groot, als je steeds erop let dat je de opdrachten meteen begrijpt en weet wat je moet doen.

Positief:

Ik vond de sfeer tijdens de colleges heel fijn. Als je vragen had of niet verder wist, kon je meteen een van de docenten vragen, die je graag hielpen. Ook heb ik functies in excel geleerd, die ik nog niet kende en in toekomst hopelijk nog kan toepassen.

Minder positief:

Soms vond ik het zonde, dat je bij de opdrachten meteen een stap-voor-stap plan kreeg wat je moest doen. Het zou zeker ook interessant zijn om eerst zelf te proberen of je een oplossing kunt bedenken.

Recensie (2017-2018)
Wat vond je van het vak?

Data-Analyse is een erg handig vak om te krijgen. Voordat ik dit vak ging volgen had ik al vaker met Excel gewerkt, maar door dit vak heb ik veel beter met het programma leren werken. Het vak was erg “recht toe, recht aan”, doordat ieder college heel erg veel op elkaar leek: 1 uur hoorcollege op donderdag, en 2 uur werkcollege op donderdag of vrijdag.

Studielast:

Het was vaak goed mogelijk om de wekelijkse taak af te krijgen in het werkcollege. De wekelijkse opdrachten die wij moesten uitvoeren, waren de enige tentamenstof. Hierdoor viel de studielast ontzettend mee.

Positief:

Het vak was erg nuttig: ik heb er veel dingen over Excel geleerd die ik nog vaker kan gebruiken.

Minder positief:

Het vak was erg “droog”: wat je leert is erg handig, maar niet per se interessant of inspirerend.

Recensie (2017-2018)
Wat vond je van het vak?

Ik keek op het begin een beetje op tegen dit vak, omdat ik helemaal niet goed ben met computers. Uiteindelijk is dit vak heel erg nuttig gebleken. In deze cursus hebben we de basisvaardigheden van Microsoft Excel geleerd. We hadden werkcolleges waarin we opdrachten kregen die we in Excel moesten uitvoeren. Tijdens deze werkcolleges was er de mogelijkheid om de docent om hulp te vragen. Wanneer je de opdracht nog niet af had tijdens het werkcollege, kon je deze thuis afmaken. De week erna kreeg je eerst een hoorcollege van 45 minuten waarin de opdrachten van de vorige week besproken werden (de meest gemaakte fouten werden bijv. besproken) en daarna volgde er een werkcollege van 1 uur en 45 minuten waarin je weer nieuwe opdrachten kreeg.

Studielast:

Wanneer je gewoon naar de colleges gaat, is de studielast niet hoog. In de werkcolleges kan je de opdrachten meestal wel af of bijna af krijgen waardoor je thuis weinig werkt hebt. Voor het korte hoorcollege hoef je verder niets voor te bereiden, je moet gewoon je opdrachten gemaakt hebben. Na een aantal weken krijg je een tentamen dat vergelijkbaar is met de stof uit de werkcolleges. Voor het tentamen heb ik wel bijna alle opdrachten uit de werkcolleges nog een keer gemaakt (heel veel werk!), omdat ik niet heel handig was met Excel, maar uiteindelijk heb ik het vak goed afgesloten.

Positief:

Ik vond het fijn dat opdrachten uit het werkcollege de week erna in het korte college besproken werden.  Wat ik ook fijn vond is dat we een oefententamen kregen in de week voor het tentamen. Zo kregen we een goed beeld van wat er van ons werd verwacht. De docenten waren altijd bereid om te helpen.

Minder positief:

Het enige minpunt vond ik dat we in deze cursus werkten met Microsoft Excel 2013. We krijgen van de universiteit een Microsoft 365 pakket met Excel 2016. Bijna iedereen die dit pakket heeft geïnstalleerd, heeft als voertaal Nederlands ingegeven, wat als gevolg heeft dat ook Excel in het Nederlands is. Op de computers op de universiteit is het dus Excel 2013 en daarnaast is het in het Engels. Het was daarom soms lastig om een opdracht die je in de les begonnen was, thuis af te maken.

0

Start typing and press Enter to search