Ervaringen met Masters

Studenten aan het woord over hun masterstudies

In de tabbladen vind je verhalen van studenten die een master hebben gevolgd aan Tilburg University of aan een andere universiteit. Deze studenten delen hun ervaringen met hun master. Wil je weten welke masterstudies je kunt doen in Tilburg of in een andere stad? Ga dan naar onze pagina: Andere Minors/Masters.

Bram Scholten

Business Communication & Digital Media aan Tilburg University

Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik volg de master Communicatie- en Informatiewetenschappen met als specialisatie Bedrijfscommunicatie en Digitale Media in Tilburg.

Waren er toelatingseisen? Zo ja, wat waren die?
Ik heb de bachelor CIW afgerond waardoor ik de master ook kon volgen.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik heb de bachelor Communicatie en Informatiewetenschappen gedaan in Tilburg. Voor mij was het gewoon een logische stap om hier ook mijn master te volgen. Ik vond de specialisatie in de bachelor erg fijn en dat dit in de master ook mogelijk was, was voor mij ook een reden om in Tilburg te blijven.

Welke vakken heb je gevolgd?
In het eerste blok van de master heb ik de vakken ‘Social Media at Work’ en ‘Webcare gevolgd. In het tweede blok heb ik de vakken ‘Negotiation Strategies’ en ‘Online Public Relations’. Ik ben nu bezig aan het derde blok en volg nu de vakken ‘Corporate Social Responsibility Communication’, ‘Mobile Media & Society’ en de skill ‘Design and Analysis of Questionnaires’.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik ben toen ik begon met de master op kamers gegaan, maar dat heb ik niet speciaal voor de master gedaan. Ik had al langer het plan om op kamers te gaan. De master is een stuk drukker dan de bachelor dus ik ben blij dat ik nu op kamer zit en niet meer twee uur per dag hoef te reizen.

Hoe beviel het?
De master is me tot nu toe goed bevallen. De werkdruk is hoger geworden in vergelijking met de bachelor doordat er nu met blokken gewerkt wordt in plaats van semesters.

Was het lastig om over te schakelen?
Qua stof vond ik de schakeling niet erg lastig, je bouwt voort op de bachelor en de hoeveelheid artikelen blijft ongeveer gelijk.

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
In het eerste half jaar kende ik weinig andere studenten. Maar het is erg makkelijk om vrienden te maken doordat er veel groepsopdrachten zijn waarbij je met medestudenten in contact komt. De colleges zijn ook vrij actief waarbij je met andere in contact komt.

Iskander de Lange

Human Aspects of Information Technology aan Tilburg University

Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik heb de master Human Aspects of Information Technology gevolgd, waarbij ik me ook richtte op Bedrijfscommunicatie en Digitale Media.

Waren er toelatingseisen?
Ik heb mijn CIW-Bachelor op Tilburg University afgerond, dus voor mij was toelatingsproces geen probleem. Ik heb geen toelatingsverzoeken hoeven in te dienen.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Tilburg en haar universiteit beviel me wel, de HAIT-richting ook. Ik heb BDM er naast gedaan om mijn horizon te verbreden en mijn kansen te verspreiden.

Welke vakken heb je gevolgd?
Computer Games, Negotiation Strategies, Research Skills: Eye Tracking, Research Skills: Online Data Collection, Social Intelligence, Social Signal Processing, Mobile Media & Society en Corporate Social Responsibility Communication.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik heb sinds het begin van mijn studententijd altijd op kamers gewoond.

Hoe beviel het?
Het bevalt me nog goed, hoewel HAIT waarschijnlijk niet de richting is waarin ik uiteindelijk ga werken. Ik heb altijd veel zaken bij onze studie interessant gevonden en ben in de afgelopen jaren zoekende geweest waar ik me daadwerkelijk in kan vinden. Op papier studeer ik misschien HAIT, maar in de praktijk wil ik ook andere vakken volgen. Zo heb ik ook stage gelopen op de ambassade in Washington. Het heeft niets met HAIT of wat dan ook te maken. Het is voornamelijk teksten schrijven, social media content aanleveren, foto’s maken bij events, en resttaakjes waar anderen geen tijd voor hebben.

Was het lastig om over te schakelen?
Het was voor mij niet lastig om over te schakelen van bachelor naar master. De stof is wellicht wat moeilijker, maar wel leuker. Hoorcolleges zijn frequenter, maar je hebt minder vakken per blok. Het trekt zich allemaal recht, waardoor je een mooie balans hebt. Ik heb er geen moeite mee gehad. Je master is in het algemeen leuker, omdat alles net wat specifieker is en je naar mijn mening meer in de praktijk bezig bent (vooral bij de Research Skills).

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Ja, genoeg mensen. Ik kom zelf uit Tilburg en ben CIW gaan studeren na mijn bachelor. Vrienden en studenten die je uit die tijd kent, kom je weer tegen bij mastervakken.

Arnold van der Werff

Communication Design/Lerarenopleiding Nederlands aan Tilburg University

Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik heb de master Communication Design gevolgd aan Tilburg University en daarna de post master Lerarenopleiding Nederlands, eveneens aan Tilburg University

Waren er toelatingseisen?
Voor de master Communication Design waren er geen toelatingseisen, aangezien het masterprogramma zo is gemaakt om als aansluiting op jouw bachelor te dienen. Voor de post master zijn er wel toelatingseisen, aangezien je bepaalde vakken moet hebben gevolgd van zowel Online Culture als van CIW. Ik heb echter binnen mijn bachelor al deze vakken gevolgd + een educatieve minor gedaan, waardoor ik nu slechts een half jaar langer hoefde te studeren na mijn master Communication Design.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik wilde me graag verdiepen in communicatie en aangezien ik tijdens mijn bachelor ook enkele vakken niet kon doen, omdat ik vakken van Online Culture moest volgen, leek Communication Design mij een goede oplossing. Bovendien had ik een aantal baantjes die ik graag wilde blijven doen op de Universiteit en zo viel voor mij alles op zijn plek.

Voor het lerarentraject/post master had ik in eerste instantie gekozen om een extra optie achter de hand te hebben. Het is slechts een half jaar of een jaar extra, maar je kunt er enorm veel richtingen mee op als je eenmaal je bevoegdheid als docent hebt behaald. Ik bleek het lesgeven echter zo leuk te vinden, dat ik meteen verder wilde met het lesgeven.

Welke vakken heb je gevolgd?
Voor Communication Design heb ik Communication Strategies, Negotiation Strategies, Cognition & Process, ANOVA, Web Analytics, DEOT, Visual Communication, Understanding Cooperation in Communication. Voor de post master hoefde ik geen vakken meer te volgen, aangezien dit halfjaar bestaat uit stage, Opleiden in de School bijeenkomsten waar je het met medestudenten over ervaringen op school hebt en twee verslagen die je moet schrijven.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik ben niet op kamers gegaan, aangezien ik daarvoor ook al heen en weer reisde vanuit mijn ouders vandaan. Ik vond het geen probleem. Afgelopen zomer ben ik wel naar Tilburg verhuisd, maar dat had niet zoveel met mijn studie te maken, aangezien ik stage liep in Bergen op Zoom.

Hoe beviel het?
Prima! De master was goed te doen, goede keuzemogelijkheden voor verschillende vakken en veel mogelijkheden om je thesis te schrijven. Er was van alles wat qua onderwerpen en uiteindelijk mocht ik zelf een onderwerp bedenken dat binnen twee zaken paste. Bij de post master hetzelfde. Ik vind lesgeven enorm leuk en dat staat gewoon centraal in die opleiding. Je moet je dus goed afvragen of het iets voor jou is om voor de klas te staan, want daar gaat het om. Als je de post master in één keer gaat volgen, dus na je studie en één jaar, dan sta je ook gedurende een heel schooljaar voor de klas. Besef dat dus goed!

Was het lastig om over te schakelen?
Ik had meer moeite om me echt te focussen op alleen Communicatie Design en niet op het onderwijs, dan bij de post master. Ik ben de afgelopen drie jaar in de bachelor ook met onderwijs bezig geweest en met literatuurvakken en dan moet je opeens volledig gaan voor communicatievakken enzovoorts. De omschakeling van regulier CIW bachelorprogramma naar de master was niet lastig.

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Eigenlijk niet. Ik ben deze opleidingen vanuit mijn eigen interesse gaan volgen, net zoals het programma gedurende mijn bachelor. Ik volgde dat programma met twee anderen vanuit CIW, waar de rest van mijn vrienden een reguliere richting kozen. Ik zag hen dus veel minder dan normaal gesproken, dus dat was wel jammer. Ik heb echter geen spijt van deze keuze, want over 2 weken ben ik helemaal afgestudeerd en heb ik vier diploma’s in plaats van twee en veel meer keuze binnen mijn carrière.

Arjen Traas

Data Science: Business & Governance aan Tilburg University

Welke master heb je gevolgd? En waar?
Data Science: Business and Governance aan Tilburg University.

Waren er toelatingseisen?
Voor mij niet. Ik stroomde in vanuit de bachelor CIW. Voor zover ik weet moet je wel een premaster doen als je van het HBO komt, en eventueel ook als je een universitaire opleiding hebt gedaan die te weinig op Data Science lijkt.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik heb er voor gekozen omdat ik tijdens mijn bachelor een vak over programmeren kreeg (Seminar Data Processing) en dat ik vond ik erg interessant. Het lag mij ook, dat hielp ook mee. Ik heb me er vervolgens in verdiept en toevallig begon net dat jaar de nieuwe master Data Science. Voor mij leek het daarom een logische keuze om dat dan te kiezen. Daarnaast wist ik nog niet precies welke andere CIW master mij leuk leek en tot slot helpt de verbeterde baankans natuurlijk ook.

Welke vakken heb je gevolgd?
Tot nu toe heb ik de volgende vakken gedaan:
Data Science Regulation & Law (620087)
Research Skills: Data Processing (880254, had ik al gevolgd in de bachelor, maar is een verplicht vak binnen Data Science).
Social Data Mining (880022)
Research Skills: Text Mining (880091)
Governance and Policy making (620089)
Research Skills: Statistical Programming with R (880256)
Business Analytics and Emerging Trends (320091)
Research Skills: Data Processing Advanced (880082)

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik zat al op kamers in Tilburg.

Hoe beviel het?
Op het moment dat ik dit schrijf zit ik midden in de master, maar ik kan zeggen dat het me erg goed bevalt. Je leert praktische skills die je later kunt gebruiken (programmeertalen en ook specifieke programma’s) en ook theoretische achtergronden vanuit een bedrijfs- en recht perspectief. Ik vind het een stuk leuker dan een ‘gewone’ CIW master; het heeft eigenlijk niet overdreven veel met communicatie te maken. Ik zeg dan ook altijd dat ik Data Science studeer, geen communicatie. Bij CIW kreeg ik nog vaak het idee “Ja dit is wel interessant, maar ik heb geen idee wat ik hier later nog van moet kennen of ga gebruiken”.

Was het lastig om over te schakelen?
Voor mijn gevoel is Data Science wel lastiger dan andere CIW masters. Het niveauverschil met de bachelor is ook wel duidelijk zichtbaar. Je moet echt dingen elke week bijhouden, anders raak je achter. Het tempo dat sommige professoren hanteren in de colleges is ook vrij hoog. Ik had met de programmeervakken geluk dat ik er al een klein beetje ervaring mee had, want sommigen die andere bachelors hadden gedaan, hadden meer moeite met die vakken.

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Ik kende iemand die kende ik van Flow en de opleiding. We doen vaak opdrachten met z’n tweeën, dat maakt het makkelijker en leuker. Daarnaast leer je vanzelf mensen kennen als je opdrachten gaat bespreken. Ik ben ook niet een persoon die het lastig vind om dingen alleen te doen. Dat kan ook geholpen hebben, ik was daar nooit bang voor.

Kim Tenfelde

Research Master: Language & Communication in Tilburg en Nijmegen

Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik doe de research master in Language & Communication. Ik volg deze aan de Universiteit van Tilburg, maar het is een gecombineerde studie met de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit betekent dat je vakken aan beide universiteiten kan kiezen wat het aanbod in vakken 2x zo groot maakt. We hebben ook enkele vakken samen met de studenten die ervoor gekozen hebben om zich in Nijmegen in te schrijven.

Waren er toelatingseisen? 
Ja die waren er. Om toegelaten te worden tot de research master moest je voor je bachelor minimaal een 7,5 gemiddeld staan en voor je scriptie minimaal een 8 hebben gehaald. Verder moest je ook een motivatiebrief opsturen. Zelf stond ik gemiddeld een 7,4 voor mijn bachelor (Communicatie- en informatiewetenschappen, ook aan de UVT) maar dit was gelukkig geen enkel probleem. Als je een sterke motivatie hebt is de kans groot dat je wordt toegelaten!

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Tijdens mijn bachelor kwam ik er langzaam achter dat ik onderzoek doen toch wel heel erg leuk vind. Dit viel me het eerste op tijdens het practicum HAIT in het tweede jaar van mijn bachelor. Je gaat hier voor de eerste keer eigenlijk echt helemaal zelf een onderzoek opzetten en uitvoeren en dat vond ik heel interessant om te doen! Verder vond ik ook het schrijven van mijn scriptie stiekem heel leuk. Voor mij was dat de belangrijkste reden om een research master te doen. Ook vond ik het persoonlijke aspect van deze master heel erg leuk. Er wordt heel veel waarde gehecht aan de individuele interesses. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om vakken te volgen aan andere faculteiten als daar jouw interesses liggen.

Welke vakken heb je gevolgd?
Ik ben pas een klein half jaar bezig dus helaas nog niet heel veel. Ik heb twee verplichte vakken gevolgd: Corpus and Experimental Methods en Foundations of Language and Communication. Deze vakken zijn verplicht bij het volgen van deze master en worden samen met de Nijmeegse studenten gevolgd. Corpus and Experimental Methods is een statistiek vak omdat het natuurlijk belangrijk is om kennis te hebben van statistiek in deze master. Foundations of Language and Communication is eigenlijk, zoals de naam al zegt, een vak waarin je de basis leert over taal en communicatie. Dit vak is voornamelijk voor alle studenten die geen taal of communicatie achtergrond hebben en deze master volgen.
Mijn enige twee keuze vakken tot nu toe waren Webcare en Learning Across the Life Span. Ik heb voor Webcare, omdat ik een research master student ben, in plaats van het tentamen een paper moeten schrijven. Zelf vond ik dit natuurlijk wel leuk omdat ik papers schrijven fijner vindt dan tentamens leren! Voor Learning Across the Life Span heb ik samen met een andere research master student een van de twee opdrachten uitgebreider moeten doen dan de andere master studenten. Verder heb ik de Research Skill Text Mining gedaan. Voor de research skills hoef je verder geen speciale dingen te doen als bij keuzevakken dus Text Mining heb ik net als andere master studenten gevolgd.
Volgend blok ga ik mijn Lab Rotation doen. Dit is geen typisch vak waarin de docent kennis overdraagt op de studenten, maar meer een soort stage. Voor je Lab Rotation kies je een professor aan de Universiteit (Tilburg of Nijmegen) in jouw interessegebied. Vervolgens ga je een heel semester meewerken aan een (nieuw) onderzoek die uiteindelijk ook gepubliceerd wordt of misschien zelfs wel gepresenteerd wordt op een conferentie! Wat ik verder zo leuk vind aan de Lab Rotation is dat je echt helemaal zelf kan kiezen en bepalen wat je gaat doen. Je maakt echt kennis met de academische wereld.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik zat voor mijn bachelor al op kamers in Tilburg dus ik heb niet hoeven verhuizen! Wat betreft de vakken die samen met de Nijmeegse studenten zijn hoef je je ook geen zorgen te maken qua reizen. Er zijn twee vakken die we samen volgen die altijd op dezelfde dag worden gegeven. De ene week worden deze vakken in Tilburg gegeven, de andere week in Nijmegen.

Hoe beviel het?
Nog steeds ontzettend goed! Ik vind Tilburg een heel erg leuke stad. Het voelt er meer als een heel erg groot dorp, omdat je buiten altijd wel iemand tegen komt die je kent. Ook vind ik op kamers wonen gewoon heel erg handig omdat je altijd in de buurt bent van de universiteit. Op dit moment is mijn master nog niet superdruk, maar komend jaar gaat dat waarschijnlijk veranderen en dan ben ik blij dat ik op kamers zit! Dan kan ik snel eventjes naar de universiteit als dat nodig is.

Was het lastig om over te schakelen?
Ik vond het zelf reuze mee‎vallen. Door mijn scriptie aan het einde van de bachelor fase zat ik nog best in een drukke tijd dus de master kon alleen maar meevallen. Ik denk in ieder geval dat de master zich rustig opbouwt. De eerste twee blokken verschillen niet veel van een gewone master qua vakken. En ook al moet je voor sommige keuzevakken iets extra’s doen, valt de extra tijd die je daarmee kwijt bent uiteindelijk vaak wel mee. Tot nu toe denk ik in ieder geval dat het goed te doen is. Uiteindelijk zal de master wel wat drukker worden, zeker tijdens de Lab Rotation, maar tegen die tijd ben je wel overgeschakeld van bachelor naar master student!

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
De research master is maar een ontzettend kleine studie en voelt daardoor sowieso al heel erg gemoedelijk. Dit jaar waren er bijvoorbeeld maar vier Tilburgse studenten, die ik allemaal al kon! Ik had het geluk dat ik met drie andere CIW-bachelors deze master heb gekozen. Het is natuurlijk fijn om iemand te kennen, maar deze master is zo klein dat je je medestudenten ontzettend snel (en goed) leert kennen. Ik ken alle Nijmeegse studenten (20 studenten) nu zelfs ook allemaal al best goed. Door het persoonlijke aspect van de studie leer je ontzettend snel studenten, maar ook docenten, op persoonlijk niveau kennen!

Patty Sondagh

New Media & Digital Culture aan Utrecht University

Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik ben op het moment bezig met New Media & Digital Culture aan Utrecht University (2016-2017).

Waren er toelatingseisen?
Jazeker:

 • Laten zien dat je ervaring hebt met ontwerpen, analyseren, presenteren en rapporteren door het schrijven van een motivatiebrief en een essay (samenvatting + kritiek op basis van een van de hoofdstukken van een vooraf door de toelatingscommissie bepaald boek) en eventueel een interview (heb ik niet gehad, ik was direct toegelaten).
 • Kennis en inzicht in (Nieuwe) Media en Cultuur theorieën en discussies door aan te kunnen tonen dat je minstens 15 EC aan vakken in dit veld gevolgd hebt.
 • Minimaal 7,5 EC aan vakken in onderzoeksmethoden (kwalitatief ofwel kwantitatief).
 • Bekwaam in de Engelse taal in woord en geschrift.
 • Het inleveren van minimaal twee aanbevelingsbrieven, een kort cv, een cijferlijst en een lijst van vakken waar je nog mee bezig bent (of die je nog gaat volgen).

Het was nogal wat werk, maar dat was het zeker waard! Ze zijn behoorlijk streng, en dat moeten ze ook wel, want ze mochten van de 120 aanmeldingen maar 40 studenten toelaten.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Deze studie was eigenlijk precies wat ik zocht. Het brengt studenten van verschillende disciplines bij elkaar (studenten van CIW, ACW maar ook filosofie, Nederlands, Engels en andere Humanities BAs worden toegelaten) waardoor de discussies in de lessen van verschillende perspectieven aangevuld worden erg interessant kunnen worden.
Deze master geeft je daarnaast alle vrijheid om jezelf te ontwikkelen en te specialiseren op het vlak (binnen New Media natuurlijk) wat jij als student interessant vindt. Deze vrijheid wordt je gegeven door voor elk vak een paper te mogen schrijven over een onderwerp naar keuze (zo heb ik bijvoorbeeld voor het vak Game Studies een paper geschreven over identiteit (en representatie) van vrouwelijke gamers en hoe zij aan kijken tegen representatie van vrouwen in mode tijdschriften en schrijf ik op het moment voor het vak Transmedia, dat voornamelijk gaat over fictie zoals Star Wars en Marvel, een paper over ‘the transmediated self’; over hoe bloggers een transmediated verhaal vertellen via hun blog en social media).
Bovendien mag je ook voor je scriptie helemaal vrij gelaten om zelf met een onderwerp te komen. Hiervoor volgen wij nu een vak (in blok 2) waarvoor het grootste deel van het huiswerk bestaat uit zelf literatuur zoeken en lezen ter voorbereiden van de scriptie die we in het volgende blok (blok 3) gaan schrijven.
Ten slotte vond ik het een groot voordeel dat deze studie zowel een stage heeft als dat het een Master van 1 jaar is (2 blokken vakken, 3e blok scriptie en 4e blok stage). De docenten zijn zich ervan bewust dat het grootste deel van hun studenten aan de slag zal gaan in het professionele werkveld en niet in de wetenschap, waardoor ze rekening houden met de content van de cursussen en je mede voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Welke vakken heb je gevolgd?
New Media Theories; Game Studies; Research Lab I; Research Lab II; Scriptie; Stage; Transmedia;The Mobile, the Social and the Urban
En twee extra vakken: Fashion; Trend Watching

Ben je ervoor op kamers gegaan?
De master is wel in een andere stad, maar ik heb ervoor gekozen om voor dat jaartje in Tilburg te blijven wonen. Het reizen gaat prima; voor drie vakken per blok die ik elk één keer een ochtend of een middag in de week heb is het zeker te doen.

Hoe beviel het?
Het bevalt tot nu toe zeer goed, mede dankzij de vrijheid die je gegeven wordt en de mogelijkheid om echt een individuele student met eigen specialisatie te worden. Alle dertig studenten die waarschijnlijk in september 2017 af studeren zijn verschillend, dat vind ik erg leuk aan deze master.
Daarnaast vind ik de setting waarin de vakken gegeven worden ook erg motiverend. Hoewel we maar met 30 studenten zijn, worden we per vak in twee groepen verdeeld, dus je zit altijd maar met 15-20 studenten in een college. Dit zorgt ervoor dat we actief mee doen in de les en discussiëren over de verplichte literatuur (voor participatie in de colleges wordt dat ook een cijfer gegeven).

Was het lastig om over te schakelen?
Het was zeker even wennen, maar doordat ik de minorvakken van ACW gedaan heb waarvoor ik al meer papers moest schrijven was de overgang minder acuut. Echter, de investering die er van je gevraagd wordt voor een MA opleiding is zeker meer dan voor een BA.

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Nee ik kende niemand, maar dat was zeker geen belemmering. We hebben twee informatieve en gezellige introductiedagen gehad waarbij we zowel de studie als elkaar (studenten onder elkaar als ook de docenten) hebben leren kennen. Daarnaast is het het geval dat we goed als volwassenen met elkaar om kunnen gaan en in welke groepjes we dan ook geplaatst worden, het gewoon goed gaat qua samenwerking.

Barbara Verstappen

Communicatie, Beleid & Management aan Utrecht University

Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik volg momenteel de master Communicatie, Beleid en Management aan de Universiteit Utrecht. Dit is een track binnen de master Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de USBO.

Waren er toelatingseisen?
Om toegelaten te worden moet je als CIW student een minor Bestuur- en Organisatiewetenschap Algemeen volgen. Dit zijn vier vakken die je in een semester of in twee semesters kunt volgen. Je krijgt algemene vakken over bestuur, beleid en management en je moet een kwalitatief onderzoek volgen. Als je deze minor hebt gedaan begint de selectie voor de master, die vrij streng is. Je moet een motivatiebrief schrijven, op gesprek komen, twee referenties hebben en er wordt naar je cv en cijferlijst gekeken. Tijdens het gesprek ligt de focus voornamelijk op je motivatie voor de master, waar je je bachelorscriptie over hebt geschreven en of je al na hebt gedacht over een onderwerp voor je masterscriptie. Voor de track CBM zijn er ieder jaar minder aanmeldingen dan de andere tracks en is de kans dat je wordt aangenomen ongeveer één op twee (bij de andere tracks is het één op vier). In ons jaar had ik “geluk” want er waren maar 27 aanmeldingen voor 25 plekken dus de kans was heel erg groot. Maar ze blijven wel serieus naar je toelating kijken dus je zou nog steeds afgewezen kunnen worden dan.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik merkte dat ik best wat miste bij onze opleiding. Ik heb om mezelf uit te dagen een master HAIT gevolgd, omdat ik wel klaar was met social media en online marketing. Maar toch bleef ik het “nut” van onze opleiding missen. Ik wist sowieso wel dat ik in de publieke sector wilde gaan werken en deze opleiding focust zich voornamelijk op communicatie in deze sector. Daarnaast kan je ook veel vaardigheidscursussen volgen, waardoor je ook veel ervaring met management en beleid opdoet. Het is dus de perfecte combinatie tussen communicatie en beleids- en bestuurskunde.

Welke vakken heb je gevolgd?
Ik heb in het eerste semester de vakken Kennis delen en Samenwerking in Organisaties en Veranderen met Beleid gevolgd. Bij KdSO kreeg je veel theorie over hoe verschillende actoren met elkaar samen moeten werken bij verschillende maatschappelijke vraagstukken. Tijdens VmB moesten we een publieke campagne analyseren en kregen we theorie over hoe publieke instanties mensen proberen te beïnvloeden. Dit vak lijkt heel erg veel op verschillende vakken van CIW dus dat was heel erg makkelijk.

Naast deze vakken volg je ook een aantal vaardigheidsvakken. Dit zijn vakken als managementvaardigheden, advieskunde, projectmanagement, beleidsvaardigheden en coaching in organisatie. Deze vakken zijn heel erg gericht op de praktijk. Ik heb het vak managementvaardigheden gevolgd, waarbij we hebben geoefend met functioneringsgesprekken, slecht nieuws gesprekken met acteurs en moesten we een workshop geven over een onderwerp dat met management te maken had. Als tweede vak heb ik Coaching in organisaties gevolgd, waarbij je veel gesprekstechnieken leert door veel bezig te zijn, zowel als rol van coach als coachee. Daarnaast moet je een coachee zoeken die je daadwerkelijk voor een langere tijd gaat coachen omtrent een probleem waar deze coachee tegenaanloop. Deze gesprekken worden dan besproken tijdens de supervisie-overleggen, waarbij je veel advies en feedback krijgt.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Nee, ik reis op en neer tussen Tilburg en Utrecht Vaartsche Rijn (waar de USBO vijf minuten vandaan ligt). In het eerste blok moest ik gemiddeld vier keer per week naar de universiteit, het tweede blok nog maar twee of drie keer. Het is ongeveer een uurtje met de trein, dus het is op zich wel te reizen. Ik wilde Tilburg (nog) niet verlaten, omdat ik hier alles en iedereen heb.

Hoe beviel het?
Het is echt een super interessante opleiding. Het is heel erg interessant om te kijken naar bepaalde maatschappelijke vraagstukken vanuit een communicatieperspectief. Er zijn veel gastcolleges en excursies naar interessante instellingen zoals gemeentes of schoolinstellingen. De vaardigheidsvakken zorgen er ook voor dat je heel praktisch bezig bent en je echt het gevoel hebt dat je wat leert wat je direct zou kunnen toepassen in het werkveld.

Was het lastig om over te schakelen?
Ja, dat vond ik wel. De colleges zijn veel intensiever dan bij CIW. Er wordt echt van je verwacht dat je alle artikels leest en dat je overal over mee kan praten. Je krijgt vaak onverwacht de beurt en dan moet je iets kunnen vertellen over een artikel. De werkdruk ligt dus heel erg hoog, maar de stof is niet per se moeilijk. Verder wordt er veel feedback gegeven door je medestudenten, maar ook van je gevraagd. Je leert je medestudenten dus best goed kennen en dit was ik totaal niet gewend bij CIW, waarbij je veel anoniemer naar colleges gaat.

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Ik kwam toevallig iemand die ik kende tegen tijdens de introductiedag en het is zeker fijn om een reis- en studiemaatje te hebben. Maar zoals ik al zei leer je je medestudenten heel snel op een hele intensieve manier kennen, dus je hebt altijd wel aanspraak met mensen. Er wordt zelfs geprobeerd om een bepaalde ‘USBO-gemeenschap’ te creëren.

Anne Raijmakers

Media & Cultuur aan Erasmus University Rotterdam

Welke master heb je gevolgd? En waar?
Media & Cultuur (Media Studies) in Rotterdam.

Waren er toelatingseisen?
– Je hebt een universitaire bachelorgraad in de sociale wetenschappen of geesteswetenschappen.
– Je beschikt over de vereiste basiskennis op het terrein van media en communicatie en sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethoden.

Ik moest voor het selectieproces verschillende formulieren verzamelen, zoals een cijferlijst en een motivatiebrief.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Na het bezoeken van veel masteravonden, leek mij deze master het beste bij mij passen. Het sluit deels aan met mijn bachelor, maar ik heb ook veel nieuwe dingen geleerd. Ik vond het leuk dat de master zich focust op verschillende aspecten, zoals marketing. Ook leek het mij interessant om meer te weten over andere soorten media dan alleen digitale media.

Welke vakken heb je gevolgd?
De volgende vakken heb ik gevolgd: Methoden van Mediaonderzoek I en II; Sociale Media; Management van Media en Culturele Industrie; Participerend Publiek; Media, Cultuur en Globalisering; Media Entertainment and Marketing Strategy; Master Class en Media en Beleid.

In blok twee en drie mag er tussen een aantal vakken gekozen worden.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
In Tilburg zat ik wel op kamers, maar omdat ik geen stufi meer kreeg en omdat mijn ouders in Delft wonen, ben ik weer thuis gaan wonen.

Hoe beviel het?
Rotterdam is een hele gezellige en diverse stad! Wat ik uiteindelijk erg gaaf vond en vooraf niet wist, waren de vele gastcolleges, van bijvoorbeeld Dan Blazer (van Blazhoffski), Bert van der Veer (programmamaker) en Dirk de Lille (Paradisofilms).

Was het lastig om over te schakelen?
Ik vond het helemaal niet lastig om over te schakelen. Er zijn meerdere momenten waarbij je mede studenten al kan ontmoeten. Het is wel wennen in het begin, je hebt drukke weken, maar je hebt geen tentamens. Ook worden er andere onderzoekmethoden gebruikt dan bij CIW, maar deze leer je al in de eerste weken.

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
De master Media & Cultuur is maar een kleine master (Dit jaar 22 mensen), dus je leert sowieso snel mensen kennen. Ook, zoals ik al zei, zijn er meerdere mogelijkheden om mede studenten te leren kennen.

Danique Rietman

Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit

Welke master heb je gevolgd? En waar?

Ik volg op dit moment de master Communicatie en Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

 

Waren er toelatingseisen?
De enige toelatingseis is dat je een bachelor diploma CIW hebt behaald. Het maakt hierbij niet uit aan welke universiteit je deze behaald hebt. Op basis hiervan kan je een aanvraag indienen bij de examencommissie voor een toelatingsverklaring. Op de website wordt duidelijk aangegeven hoe je dit moet doen: http://www.ru.nl/opleidingen/master/communicatie-en-beinvloeding/toelating/

 

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik ben naar verschillende mastervoorlichtingen geweest in verschillende steden. Ik wilde heel graag in Tilburg blijven, maar de master in Tilburg sprak mij niet genoeg aan om er ook daadwerkelijk te blijven studeren. De master Communicatie en Beïnvloeding in Nijmegen daarentegen wel. Binnen de master heb je namelijk, net als bij de bachelor in Tilburg, de ruimte om een bepaalde specialisatie te kiezen. Deze betreffen ‘Gezondheidscommunicatie’, ‘Marketingcommunicatie’ en ‘Organisatie & Innovatie’. Je bent overigens niet verplicht een bepaalde richting te kiezen, maar als je 30 ECTS of meer van de te behalen 60 ECTS in een bepaalde richting volgt, wordt deze specialisatie op je diploma vermeld. Verder staan vier verplichte vakken en een scriptie vast, dien je één keuzevak te volgen en is er de optie om stage te lopen. Dit doe je dan in plaats van een vakkentraject. Ik vond de optie om praktijkervaring op te doen heel interessant, omdat ik vanuit de theorie moeilijk kan bepalen wat ik ermee wil en kan. Deze praktijkervaring wordt echter niet alleen aangeboden aan de hand van een stage, maar ook door groepsopdrachten die bij de verplichte vakken horen, waarmee je een adviesrapport gaat opstellen voor een bestaand bedrijf. Je gaat dan langs het bedrijf om te vragen wat de wensen of tekortkomingen zijn en samen met je groepje ga je hier vervolgens een passende oplossing voor bedenken en uiteindelijk presenteren aan het bedrijf.

 

Welke vakken heb je gevolgd?

 • Communicatie, gedrag en beïnvloeding: O.a. hoe wij het gedrag (gezondheidsgedrag, verkeersgedrag, gedrag in het voordeel van het milieu, koopgedrag, etc.) van mensen kunnen beïnvloeden door middel van communicatie
 • Dataverzameling en –analyse: Uitleg over de verschillende SPSS toetsen en hoe de output afgelezen en geïnterpreteerd moet worden. Heel handig voor scriptie dus
 • Fundamenteel onderzoek: Onderzoek doen naar een bepaalde vorm van communicatie (zoals films of verhalen) waar je uiteindelijk een artikel over schrijft
 • Communicatie, identiteit en reputatie: O.a. communicatiestrategieën tijdens een crisis, hoe bedrijven hun reputatie kunnen verbeteren en welke factoren invloed hebben op de reputatie, de invloed van MVO activiteiten, hoe bedrijven medewerkers tevreden houden, enz.
 • Scriptie: Mee bezig
 • Stage: Volgend jaar
 • Keuzevak: Volgend jaar

 

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik ben er niet speciaal voor op kamers gegaan, omdat ik niet heel ver van Nijmegen af woon. Ik wilde alleen zelf wel graag weer op kamers, dus heb er vrijwillig voor gekozen. In plaats van Nijmegen ben ik in Arnhem gaan wonen en dit is qua reizen prima te doen.

 

Hoe beviel het?
De opleiding bevalt tot nu toe qua inhoud echt goed. De master sluit zeker goed aan op de bachelor CIW in Tilburg en ik heb geen enkel moment het idee gehad dat ik een achterstand had op de studenten die de bachelor in Nijmegen hadden gevolgd. Ook heb ik hele fijne docenten gehad waar ik, ondanks de grote hoeveelheid studenten, altijd snel reactie van kreeg op vragen en hulp wanneer nodig.

 

Was het lastig om over te schakelen?
Qua inhoud en opzet van vakken hoefde ik niet echt te wennen. Ook een universiteit in een nieuwe stad is me heel erg meegevallen. Waar ik wel heel erg aan moest wennen was het verschil tussen de bachelor en master in de hoeveelheid werk die iedere week op de planning stond. Het was pittig en het is daarom belangrijk om vanaf het begin alles goed bij te houden om stress vlak voor de tentamens te voorkomen. Als je dit doet dan zijn de tentamens en opdrachten zeker wel te doen.

 

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Ik kende niemand die deze master had gevolgd of ging volgen. In eerste instantie is dat natuurlijk jammer, maar het moet zeker geen reden zijn om de opleiding niet te kiezen. Uiteindelijk leer je altijd wel weer nieuwe mensen kennen en dat was ook nu het geval. Daarnaast kan je met je OV overal naartoe reizen en is het extra leuk als je je vrienden uit Tilburg weer een keer ziet.

0

Start typing and press Enter to search