Ervaringen met Minors

Studenten over hun ervaringen met verschillende minors

In de tabbladen vind je verhalen van studenten die een minor hebben gevolgd aan Tilburg University of aan een andere universiteit. Deze studenten delen hun ervaringen met verschillende minors. Wil je weten welke minors je kunt doen in Tilburg of in een andere stad? Ga dan naar onze pagina: Andere Minors/Masters.

Yvonne Withagen

Gezondheidscommunicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen

Welke minor heb je gevolgd? En waar?
Ik heb tijdens mijn Master een semester extra vakken gevolgd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toen ik hiermee begon had ik alle vakken voor mijn Master in Tilburg al gehaald en moest ik enkel nog beginnen aan mijn scriptie.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik heb hiervoor gekozen omdat ze in Groningen vakken aanboden bij CIW die ze in Tilburg niet hadden. Ik was op zoek naar vakken in het thema gezondheidscommunicatie en daar was in Tilburg maar een vak van, terwijl ze daar in Groningen een hele specialisatie voor hebben.

Welke vakken heb je gevolgd?
Persuasieve gezondheidscommunicatie, gesprekskwaliteit in gezondheidscommunicatie en communicatie-advisering. Deze vakken waren allemaal 10 ect’s en duren een volledig semester.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Uiteraard ben ik voor het volgen van deze vakken op kamer gegaan. Van deur tot deur naar mijn ouderlijk huis was het namelijk 4,5 uur reizen.

Hoe beviel het?
De studie en de stad bevielen beiden heel goed. Ik had het geluk dat er dat semester absurd weinig inschrijvingen waren voor de vakken die ik wilde volgen. Hierdoor heb ik ook alle vakken kunnen volgen die ik wilde en ben ik nergens voor uitgeloot. Zo zat ik bij een vak dat vorig jaar 50 inschrijvingen had, nu maar met vijf. De kleine groepen bevielen me heel goed, omdat ik daardoor veel persoonlijke feedback kreeg van de docenten. Ook de hoorcolleges werden hierdoor veel meer een interactief verhaal. De vakken bleken precies wat ik ervan verwachtte en nog meer. Ik heb heel veel geleerd en het ontzettend naar mijn zin gehad. Ik heb daar heel veel meer tijd in mijn studie gestoken dan dat ik gewend was omdat ik niet zomaar een half jaar in Groningen weg wilde gooien, en daarnaast vond ik de vakken ook oprecht interessant. Mede dankzij deze keuze kon ik nu in september in Tilburg beginnen aan een scriptie over gezondheidscommunicatie, waarin ik me na dit semester dus echt gespecialiseerd heb.

Was het lastig om over te schakelen?
Het was vooral lastig voor mij om de keuze te maken om naar Groningen te gaan, omdat het zo ver weg is. Ik was bang dat de studie zou tegenvallen en dat ik de reis voor niets zou maken. Gelukkig is de studieadviseur in Groningen een ontzettend behulpzame vrouw, zij heeft me dan ook geholpen bij al mijn twijfels. Daarnaast heeft ze zelfs geholpen met uitzoeken of er niet een soortgelijke studie dichter bij huis was, wat eventueel makkelijker zou zijn voor mij. Alleen de weg vinden in het gebouw was soms lastig, maar verder viel het allemaal reuze mee.

Kende je iemand anders die ook deze minor volgde? 
Ik kende absoluut niemand die deze minor volgde. Ik kende enkel wat mensen uit het bestuur van de studievereniging, maar deze volgenden compleet andere vakken en zag ik vrijwel niet. Mijn nieuwe huisgenoot bleek in hetzelfde gebouw te studeren, dus die kon me aardig de weg wijzen. En verder had ik redelijk snel contact met studiegenoten omdat de groepen zo klein waren. Het bleek al snel dat er bij mijn vakken iemand zat uit Amsterdam die vanuit de Bachelor daar een overstap had gemaakt naar Groningen. Dus ik was al gauw niet meer alleen.

Fenne Schoot

Marketing Management aan Tilburg University

Welke minor heb je gevolgd? En waar?
Ik heb vakken van Bedrijfseconomie en premaster vakken gevolgd, allebei van TiSEM.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Deze vakken volgde ik omdat ik de master Marketing Management wil gaan doen. Deze master is van TiSEM en sluit niet aan op CIW, en er is een standaard lijstje met vakken die je moet volgen als je wil overstappen van CIW naar Marketing Management.

Welke vakken heb je gevolgd?
De vakken die ik heb gevolgd zijn Financial Accounting, Organisatie voor Premasters, Services Marketing voor Premasters, Marketing 1 en Marketing 2 (en nog een paar anderen, maar die heb ik niet gehaald).

Hoe beviel het?
Ik vond de vakken erg leuk, maar iets dat ik beter van tevoren had kunnen weten is dat sommige premastervakken toch wel een stuk moeilijker zijn dan de meeste CIW-vakken. Zo heb je bijvoorbeeld om over te stappen naar Marketing Management de keuze om óf het eerste semester Finance for Premasters te volgen, óf het tweede semester Financiering 1. Financiering 1 is een eerstejaars bedrijfseconomie vak, en een vak dat daar al door veel mensen wordt gevreesd (vergelijkbaar met hoe wij tegen CIO aankijken). Maar Finance for Premasters gaat nog een stap verder, dit is namelijk Financiering 1 én Financiering 2 (het vervolgvak) samen in één vak gepropt voor de premasters die van hbo af komen en alles in een semester moeten halen. Als ik dit van tevoren had geweten had ik meteen voor Financiering 1 gekozen, in plaats van eerst een poging te doen tot dubbel zo veel werk. Ik dacht dat ik de zes vakken die je moet volgen wel even als minor (plus dus één extra vak erbij) kon doen, maar je moet er wel rekening mee houden dat sommige van deze vakken je misschien meer tijd zullen kosten dan “normale” CIW vakken (en welke vakken je in welk semester gaat volgen dus goed plannen; als je kan kiezen tussen een premastervak of een regulier bedrijfseconomie vak, zijn de bedrijfseconomie vakken waarschijnlijk de makkelijkere optie – maar het hangt er natuurlijk ook vanaf welk vak je leuker vindt). Het zijn trouwens ook niet allemaal zo’n moeilijke vakken als Finance for Premasters hoor, bijvoorbeeld Financial Accounting (een eerstejaars bedrijfseconomie vak) is vooral een kwestie van bijhouden en oefenen, en ook Organisatie voor Premasters is veel leerwerk, maar niet per se moeilijk.

Was het lastig om over te schakelen?
Overschakelen was niet heel moeilijk, maar het was wel even wennen om in plaats van alleen colleges te hoeven volgen en dingen uit je hoofd te leren, opeens ook rekenvakken te hebben waarvoor je elke week opgaven moet oefenen.

Kende je iemand anders die ook deze minor volgde? 
Ik kende niemand anders die deze vakken volgde, dus in de collegezaal was het soms wel saai (maar wel makkelijker om op te letten dus). Voor groepsopdrachten was het verder geen probleem, omdat er nog veel meer mensen waren die niemand anders kenden, dus er werden altijd wel mailtjes gestuurd of op BlackBoardberichten geplaatst door mensen die ook nog groepsgenootjes zochten.

Patty Sondagh

Online Culture aan Tilburg University

Welke minor heb je gevolgd? En waar?
Ik heb een vrije minor ingevuld met ACW/Online Culture vakken aan Tilburg University.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Omdat ik de focus van onze eigen studie, communicatie, zeker erg interessant vind, maar ik er achter kwam dat ik dit het liefst in een culturele context plaats. Hiervoor ben ik dus rond gaan kijken naar vakken die mijn leuk leken in het curriculum van ACW.

Welke vakken heb je gevolgd?
Digital Culture and Society
Language, Culture and Globalisation
Media, Globalisation and Popular Culture
Populaire Cultuur en Celebrities
Filosofie van de Cultuur (maar voor mijn minor aanvraag heb ik een ander eerstejaars vak erin gezet, omdat dit vak maar 5 EC waard was en ik een extra eerstejaars vak gevolgd had in het tweede semester van de studie; Social Aspects of New Media)

Hoe beviel het?
De vakken waren zeker heel interessant ook omdat we hierin de vrijheid kregen om een paper te schrijven over een zelf-gekozen onderwerp. Hierdoor kon ik mezelf ontwikkelen en specialiseren op het raakvlak van communicatie in de culturele context (en al een beetje ook op representatie van vrouwen in media, waar ik me nu op het moment in mijn master in specialiseer).

Was het lastig om over te schakelen?
Het was zeker een totaal andere manier van cursussen volgen en het afronden van de cursussen als je gewend bent om voor tentamens te leren, maar ik vond het fijner, juist omdat we zoveel vrijheid kregen.

Kende je iemand anders die ook deze minor volgde?
Voor drie van de vakken zat ik wel bij bekenden (DCS, LCG en PCC) maar voor de andere twee niet (MGPC en FvdC). Het was van de ene kant fijn om met bekende te zitten, zeker ook voor LCG (in het eerste semester), omdat we daar een group essay voor moesten schrijven (wat we uiteindelijk met z’n drieën gedaan hebben over Globalised Fashion and Beauty Communication). Maar van de andere kant, voor MGPC (in het tweede semester) heb ik ook een pair produced paper moeten maken met een meid die ik helemaal niet kende, maar dat is ook zeker goed gegaan. Voor de andere drie vakken waren de papers die we moesten schrijven individueel werk, dus dan was het nog minder belangrijk of je de andere studenten kende. Voor de sfeer in het lokaal maakte het zover ik gemerkt heb niet uit omdat je toch allemaal als volwassenen met elkaar om kan gaan en je in principe met iedereen wel samen moet kunnen werken denk ik.

Sjors van der Heijden

Mathematics & Computer Science aan de TU Eindhoven

Welke minor heb je gevolgd? En waar?
Ik heb als bijvakstudent vakken gevolgd aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Hier heb ik drie vakken gevolgd aan het “Department of Mathematics and Computer Science”.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Allereerst heb ik gekozen voor Eindhoven omdat hier diverse vakken in de richting van Informatica te volgen zijn. Ik wilde graag meer vakken volgen op het gebied van HAIT, zoals wij dat kennen. Ik ben toen specifiek gaan zoeken naar universiteiten die dit aan konden bieden. Door middel van het rondspeuren op websites van universiteiten heb ik gekeken welke vakken mij aan spraken. Eindhoven bleek een enorm passende keuze, en daarnaast is het ook erg makkelijk te reizen.

Welke vakken heb je gevolgd?
De volgende vakken heb ik gevolgd:
* Business Modeling
* Design of Business Information Systems
* Introduction to Modeling

Ik heb hierbij een afweging gemaakt welke vakken eerstejaars vakken waren en welke vakken in andere jaren werden gegeven. Aangezien je minor specifieke voorkeuren heeft voor de samenstelling is het handig om hier rekening mee te houden.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik ben hiervoor niet op kamers gegaan. Simpelweg omdat Eindhoven erg gemakkelijk met de trein te bereizen is. Daarnaast volgde ik ook nog extra vakken in Tilburg en was dit zo goed te combineren. Het was voor mij dus niet noodzakelijk en daarnaast waren het ook gewoon extra vakken die ik wilde volgen, buiten onze universiteit.

Hoe beviel het?
Achteraf beviel het erg goed. Het onderwijs op een andere universiteit is toch weer een andere ervaring. Het contact met docenten is daar anders en daarnaast waren alle vakken geheel in het Engels. Natuurlijk hebben we dit bij CIW ook, maar een groot gedeelte is dan toch nog steeds in het Nederlands. Daarnaast wordt alles vanuit een technisch perspectief bekeken. Dit betekende ook veel wiskunde. Dit moet je wel liggen, maar ik kon dit perspectief ook wel erg waarderen. Het was op deze manier een mooie aanvulling en een andere werkwijze waardoor jezelf andere kwaliteiten ontwikkeld.

Was het lastig om over te schakelen?
Het is niet erg lastig om over te schakelen. Ik moet wel aangeven dat het simpelweg een andere manier van studeren is. Er is veel meer groepswerk. De studielast van deze groepsopdrachten is ook erg hoog en het is vaak voorgekomen dat ik hele dagen met mijn groepje bezig was aan opdrachten. Dit is wel wennen, maar je leert zo wel ook meer praktijk. Dit is een mooie afwisseling en deze praktische benadering was ook erg leerzaam bij deze vakken. Verder is het niveau niet per se veel hoger of lager. Zolang je jezelf goed inzet voor de vakken is het zeker te halen. Het is natuurlijk aan het begin wel even wennen waar je welke informatie kan vinden en hoe het daar allemaal werkt. Dat is even uitpuzzelen, maar daar ben je ook zo uit.

Kende je iemand anders die ook deze minor volgde?
Nee, ik kende daar verder helemaal niemand. Dit vond ik niet lastig. Je leert vanzelf nieuwe mensen kennen. Dit gebeurt ook juist met de groepsopdrachten, dus dat is zeker ideaal. Ik heb er leuke mensen aan over gehouden die ik nu nog steeds geregeld spreek.

Stephanie Kruythof

Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan Utrecht University

Welke minor heb je gevolgd? En waar?
Ik heb de minor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (B&O) gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Hier heb ik de volgende vakken gevolgd:
– Inleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap
– Bestuur en Beleid
– Management van Organisaties
– Kwalitatief Onderzoek in de Bestuurs- en Organisatiewetenschap
Deze minor is ook een premaster voor als je een master wilt doen in de Bestuurskunde.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik heb gekozen om deze minor te gaan doen omdat de master Communicatie, Beleid en Management mij heel erg leuk leek. Gezien de naam van de master dacht ik dat ik hier toelaatbaar voor was met CIW, maar na meer onderzoek bleek het een master Bestuurskunde te zijn waar je een premaster B&O voor nodig had. Deze premaster kon ik mooi doen in mijn vrije minorruimte. Dit kon ook omdat het een programma van precies 30 ECT’s was.

Welke vakken heb je gevolgd?
Inleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap: inleidend vak in het vakgebied, hoe zit Nederland in elkaar wat betreft besturing en wat voor regeringsvormen zijn er, maar ook wat voor typen organisaties onderscheiden we.
Bestuur en Beleid: vak over het maken van beleid en hoe organisaties besturen, maar bijvoorbeeld ook gemeenten.
Management van Organisaties: hoe worden organisaties bestuurd? Leiderschap, zelfsturende organisaties etc.
Kwalitatief Onderzoek in de Bestuurs- en Organisatiewetenschap: hier moest je een onderzoek doen naar hoe beleid in de praktijk werkt. Zo zijn wij naar asielzoekerscentra gegaan om medewerkers te interviewen over het integratiebeleid.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik ben niet op kamers gegaan voor deze minor.

Hoe beviel het?
Deze minor is me heel erg goed bevallen. Ik vond het een hele grote toevoeging om een half jaar met iets anders dan CIW bezig te zijn.

Was het lastig om over te schakelen?
Aan het begin was het wel even wennen. De universiteit in Utrecht werkt met blokken en niet met semesters, daardoor had ik meerdere colleges van hetzelfde vak in één week en ook minder vakken in dezelfde periode. Verder waren de vakken ook wat groter: 7.5 ECT’s, wat wel betekent dat het ook meer tijd kost per vak natuurlijk. Dat went snel. Hier werkte ook aan mee dat alle colleges verplicht waren (ik geloof dat je één of twee keer mocht missen), en heel veel colleges in kleine groepen van maximaal 25 personen gegeven werden. Het was dus intensief, maar qua niveau zeker goed te doen. Sommige vakken zijn vanuit het eerste of tweede jaar van de bachelor, dus het niveau is vaak niet zo’n probleem. Ik heb wel echt het gevoel dat ik veel geleerd heb.
Utrecht zelf is ook anders dan Tilburg natuurlijk. Maar ik heb het zeker naar mijn zin gehad dat half jaar.

Kende je iemand anders die ook deze minor volgde?
Ik wist van één andere jongen dat hij ook deze minor ging doen en later kwamen we daar nog een bekende tegen. Natuurlijk is dat op het begin misschien fijn (dat je iemand hebt om op terug te vallen) maar ik heb ook contact gemaakt met andere mensen. Je ziet juist dat mensen uit alle hoeken van het land en van allerlei verschillende opleidingen zo’n minor gaan doen, dus veel mensen zijn alleen en alleen maak je het snelst contact. Bovendien doe je zoiets voor jezelf en moet je er zelf iets van maken! Wees dan ook niet bang om op anderen af te stappen en contact te zoeken, want zij zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

0

Start typing and press Enter to search