In Evenementen

Mede mogelijk gemaakt door

Livestream

Het symposium zal uitgezonden worden op ons YouTube kanaal. Het symposium zal om 15.00 uur aanvangen.

Algemene Informatie

Op woensdag 14 april organiseert de Symposiumcommissie het jaarlijkse symposium van Studievereniging Flow! Het thema van dit jaar is ‘Conspiracy theories: are we living inside a filter bubble?’ Gedurende het symposium zullen de sprekers vertellen of we ons zorgen moeten maken over filterbubbels & complottheorieën en zullen ze bespreken of algoritmes ervoor kunnen zorgen dat filterbubbels doorbroken worden. Dit jaar zal het symposium volledig worden gelivestreamd, zodat iedereen erbij kan zijn. Het symposium start om 15.00 uur, en zal tot ongeveer 18.00 uur duren.

Sprekers

Piia Varis is universitair hoofddocent bij het departement Cultuurwetenschappen van Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op digitale cultuur en communicatie, waarvan de meest recente zich richt op complottheorieën online.

Tijdens het symposium zal zij een korte inleiding geven, alle sprekers verwelkomen en de panel discussie leiden. In haar introductie gaat ze in op de vragen hoe we hier zijn gekomen – hoe hebben filterbubbels en complottheorieën geleid tot ongerustheid onder veel mensen? En wat vertellen memes in het bijzonder als een vorm van complottheorie-content ons over onze huidige media- en politieke omgeving?

Jelle van Buuren werkt als docent en onderzoeker aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

In 2016 promoveerde hij op een onderzoek naar complottheorieën en systeemhaat. Naast onderzoek naar complottheorieën, politieke legitimiteit en maatschappelijk ongenoegen, ligt zijn expertise op het brede gebied van radicalisering, extremisme en terrorisme en de wijze waarop politiek, bestuur en samenleving hierop reageren. Op het symposium zal hij bespreken wat een complottheorie precies inhoudt en in hoeverre deze systeemhaat bevorderen. Daarnaast zal hij vertellen of complottheorieën een reële gevaar vormen voor onze veiligheid.

Damian Trilling is Universitair Hoofddocent bij de Afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Hij maakt deel uit van de programmagroep Politieke Communicatie en Journalistiek en is co-directeur van het initiatief Communicatie in de Digitale Samenleving. Ook is hij een van de mede-oprichters van het Computational Communication Science Amsterdam Lab.

Zijn onderzoek draait vooral om de vraag hoe nieuws zich in het hedendaags medialandschap verspreidt en op welke manieren mensen het nieuws volgen. In het bijzonder is hij geïnteresseerd in zelfversterkende processen, zoals de vraag in hoeverre aandacht voor onderwerpen of frames tot nog meer aandacht kan leiden en andersom, en welke rol zowel gebruikers als algoritmes hierin spelen. Tijdens het symposium zal hij bespreken of we ons in Nederland zorgen moeten maken over filterbubbels, en welke zorgen er momenteel over filterbubbels heersen. Ook zal hij vertellen wat de verschillen zijn tussen filterbubbels en echokamers, twee termen die vaak door elkaar heen gebruikt worden.

Dr Cynthia Liem is universitair docent bij de Multimedia Computing Group van de Technische Universiteit Delft, Nederland, en pianist van het Magma Duo. Haar onderzoeksinteresses zijn het zoek- en aanbevelingsproces van muziek en multimedia, met speciale aandacht voor het laten ontdekken van nieuwe interesses door mensen en vragen over interpreteerbaarheid en validiteit.

Van 2021-2026 is ze lid van De Jonge Akademie. In haar lezing zal ze zich richten op haar interesses in digitaal ondersteunde perspectief-verruiming. Ze zal bespreken hoe de uitdaging van het ontdekken van onbekende inhoud zeer niet-triviaal is, en inzicht vereist in zowel algoritmische als menselijke factoren, evenals interdisciplinaire systeemperspectieven. In het onderstaande filmpje van de Universiteit van Nederland kun je hier alvast wat meer over te weten komen: