Kun je jezelf even voorstellen?
Hallo. Ik ben Jesse, 22 jaren jong en ik ben momenteel bezig aan mijn laatste jaar van de bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen en volg de track Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Naast mijn studie ben ik lekker actief bij Flow, heb ik een bijbaan bij de studentenpool van de universiteit en neem ik ook plaats in de opleidingscommissie van Communicatie- en Informatiewetenschappen / Cognitive Science and Artificial Intelligence.

Kun je iets vertellen over de bijbaan die je doet?
Ik ben dus lid van de opleidingscommissie. In deze commissie zitten 6 studenten (zowel bachelor als master) en 6 docenten van CIW, die per academisch jaar ongeveer zes keer samenkomen om te vergaderen over onze opleiding. Zaken die hier besproken worden zijn bijvoorbeeld voorgestelde veranderingen in het curriculum en evaluaties van vakken. Als opleidingscommissie brengen wij adviezen uit over de veranderingen en kunnen wij de opleidingsdirecteur aansporen om bepaalde dingen binnen onze opleiding aan te pakken.

Hoe ben je hier uiteindelijk bij terecht gekomen en met welke motivatie?
Ik zie mezelf als een vrij kritisch persoon. Niet in de zin dat ik alles afkraak, maar meer dat ik zaken altijd van meerdere kanten weet te belichten en me kan inleven in de verschillende partijen, waardoor ik vaak meerdere aspecten kan bedenken waar zaken op fout kunnen lopen. Toen iemand me wees op een openstaande vacature voor de opleidingscommissie vond ik deze kwaliteit wel goed passen bij dit bijbaantje en heb ik meteen gesolliciteerd. Daarnaast vind ik het wel interessant om een soort van ‘kijkje achter de schermen’ te krijgen en te zien wat er wordt gedaan om onze opleiding te verbeteren. Dit is al helemaal interessant omdat sommige aspecten van onze studie erg veranderlijk zijn, want dat betekent dat de opleiding vaak ook mee moet veranderen.

Hoeveel tijd ben je ongeveer bezig in de week? Heb je hierdoor studievertraging opgelopen?
Studievertraging zal je echt niet oplopen als je deel uitmaakt van de opleidingscommissie. Je vergadert dus zes keer per jaar en voorafgaand aan deze vergaderingen krijg je wat stukken doorgestuurd die je moet lezen. Daarnaast kan het zijn dat je na de vergaderingen even wat taakjes uit moet voeren, zoals bijvoorbeeld het contacteren van een docent of een student. Voor een vergadering ben je ongeveer 5 uur bezig maximaal. Dus 30 uur per jaar. Dus dat valt reeeeeuze mee.

Waarom denk jij dat deze bijbaan een toegevoegde waarde voor jou heeft als jij straks op de arbeidsmarkt terechtkomt?
Het is altijd handig om wat ervaring te hebben met medezeggenschap. Je leert dingen van andere kanten te zien (in dit geval de kant van de docenten) en je leert kritisch te zijn. Je vertegenwoordigt als het ware de belangen van meerdere mensen en dat neemt wel wat verantwoordelijkheid met zich mee.