Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik ben op het moment bezig met New Media & Digital Culture aan Utrecht University (2016-2017).
Waren er toelatingseisen?
Jazeker:
  • Laten zien dat je ervaring hebt met ontwerpen, analyseren, presenteren en rapporteren door het schrijven van een motivatiebrief en een essay (samenvatting + kritiek op basis van een van de hoofdstukken van een vooraf door de toelatingscommissie bepaald boek) en eventueel een interview (heb ik niet gehad, ik was direct toegelaten).
  • Kennis en inzicht in (Nieuwe) Media en Cultuur theorieën en discussies door aan te kunnen tonen dat je minstens 15 EC aan vakken in dit veld gevolgd hebt.
  • Minimaal 7,5 EC aan vakken in onderzoeksmethoden (kwalitatief ofwel kwantitatief).
  • Bekwaam in de Engelse taal in woord en geschrift.
  • Het inleveren van minimaal twee aanbevelingsbrieven, een kort cv, een cijferlijst en een lijst van vakken waar je nog mee bezig bent (of die je nog gaat volgen).
Het was nogal wat werk, maar dat was het zeker waard! Ze zijn behoorlijk streng, en dat moeten ze ook wel, want ze mochten van de 120 aanmeldingen maar 40 studenten toelaten.
Waarom heb je hiervoor gekozen?
Deze studie was eigenlijk precies wat ik zocht. Het brengt studenten van verschillende disciplines bij elkaar (studenten van CIW, ACW maar ook filosofie, Nederlands, Engels en andere Humanities BAs worden toegelaten) waardoor de discussies in de lessen van verschillende perspectieven aangevuld worden erg interessant kunnen worden.
Deze master geeft je daarnaast alle vrijheid om jezelf te ontwikkelen en te specialiseren op het vlak (binnen New Media natuurlijk) wat jij als student interessant vindt. Deze vrijheid wordt je gegeven door voor elk vak een paper te mogen schrijven over een onderwerp naar keuze (zo heb ik bijvoorbeeld voor het vak Game Studies een paper geschreven over identiteit (en representatie) van vrouwelijke gamers en hoe zij aan kijken tegen representatie van vrouwen in mode tijdschriften en schrijf ik op het moment voor het vak Transmedia, dat voornamelijk gaat over fictie zoals Star Wars en Marvel, een paper over ‘the transmediated self’; over hoe bloggers een transmediated verhaal vertellen via hun blog en social media).
Bovendien mag je ook voor je scriptie helemaal vrij gelaten om zelf met een onderwerp te komen. Hiervoor volgen wij nu een vak (in blok 2) waarvoor het grootste deel van het huiswerk bestaat uit zelf literatuur zoeken en lezen ter voorbereiden van de scriptie die we in het volgende blok (blok 3) gaan schrijven.
Ten slotte vond ik het een groot voordeel dat deze studie zowel een stage heeft als dat het een Master van 1 jaar is (2 blokken vakken, 3e blok scriptie en 4e blok stage). De docenten zijn zich ervan bewust dat het grootste deel van hun studenten aan de slag zal gaan in het professionele werkveld en niet in de wetenschap, waardoor ze rekening houden met de content van de cursussen en je mede voorbereiden op de arbeidsmarkt.
Welke vakken heb je gevolgd?
New Media Theories; Game Studies; Research Lab I; Research Lab II; Scriptie; Stage; Transmedia;The Mobile, the Social and the Urban
En twee extra vakken: Fashion; Trend Watching
Ben je ervoor op kamers gegaan?
De master is wel in een andere stad, maar ik heb ervoor gekozen om voor dat jaartje in Tilburg te blijven wonen. Het reizen gaat prima; voor drie vakken per blok die ik elk één keer een ochtend of een middag in de week heb is het zeker te doen.
Hoe beviel het?
Het bevalt tot nu toe zeer goed, mede dankzij de vrijheid die je gegeven wordt en de mogelijkheid om echt een individuele student met eigen specialisatie te worden. Alle dertig studenten die waarschijnlijk in september 2017 af studeren zijn verschillend, dat vind ik erg leuk aan deze master.
Daarnaast vind ik de setting waarin de vakken gegeven worden ook erg motiverend. Hoewel we maar met 30 studenten zijn, worden we per vak in twee groepen verdeeld, dus je zit altijd maar met 15-20 studenten in een college. Dit zorgt ervoor dat we actief mee doen in de les en discussiëren over de verplichte literatuur (voor participatie in de colleges wordt dat ook een cijfer gegeven).
Was het lastig om over te schakelen?
Het was zeker even wennen, maar doordat ik de minorvakken van ACW gedaan heb waarvoor ik al meer papers moest schrijven was de overgang minder acuut. Echter, de investering die er van je gevraagd wordt voor een MA opleiding is zeker meer dan voor een BA.
Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Nee ik kende niemand, maar dat was zeker geen belemmering. We hebben twee informatieve en gezellige introductiedagen gehad waarbij we zowel de studie als elkaar (studenten onder elkaar als ook de docenten) hebben leren kennen. Daarnaast is het geval dat we goed als volwassenen met elkaar om kunnen gaan en in welke groepjes we dan ook geplaatst worden, het gewoon goed gaat qua samenwerking.