Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik doe de research master in Language & Communication. Ik volg deze aan de Universiteit van Tilburg, maar het is een gecombineerde studie met de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit betekent dat je vakken aan beide universiteiten kan kiezen wat het aanbod in vakken 2x zo groot maakt. We hebben ook enkele vakken samen met de studenten die ervoor gekozen hebben om zich in Nijmegen in te schrijven.

Waren er toelatingseisen? 
Ja die waren er. Om toegelaten te worden tot de research master moest je voor je bachelor minimaal een 7,5 gemiddeld staan en voor je scriptie minimaal een 8 hebben gehaald. Verder moest je ook een motivatiebrief opsturen. Zelf stond ik gemiddeld een 7,4 voor mijn bachelor (Communicatie- en informatiewetenschappen, ook aan de UVT) maar dit was gelukkig geen enkel probleem. Als je een sterke motivatie hebt is de kans groot dat je wordt toegelaten!

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Tijdens mijn bachelor kwam ik er langzaam achter dat ik onderzoek doen toch wel heel erg leuk vind. Dit viel me het eerste op tijdens het practicum HAIT in het tweede jaar van mijn bachelor. Je gaat hier voor de eerste keer eigenlijk echt helemaal zelf een onderzoek opzetten en uitvoeren en dat vond ik heel interessant om te doen! Verder vond ik ook het schrijven van mijn scriptie stiekem heel leuk. Voor mij was dat de belangrijkste reden om een research master te doen. Ook vond ik het persoonlijke aspect van deze master heel erg leuk. Er wordt heel veel waarde gehecht aan de individuele interesses. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om vakken te volgen aan andere faculteiten als daar jouw interesses liggen.

Welke vakken heb je gevolgd?
Ik ben pas een klein half jaar bezig dus helaas nog niet heel veel. Ik heb twee verplichte vakken gevolgd: Corpus and Experimental Methods en Foundations of Language and Communication. Deze vakken zijn verplicht bij het volgen van deze master en worden samen met de Nijmeegse studenten gevolgd. Corpus and Experimental Methods is een statistiek vak omdat het natuurlijk belangrijk is om kennis te hebben van statistiek in deze master. Foundations of Language and Communication is eigenlijk, zoals de naam al zegt, een vak waarin je de basis leert over taal en communicatie. Dit vak is voornamelijk voor alle studenten die geen taal of communicatie achtergrond hebben en deze master volgen.

Mijn enige twee keuze vakken tot nu toe waren Webcare en Learning Across the Life Span. Ik heb voor Webcare, omdat ik een research master student ben, in plaats van het tentamen een paper moeten schrijven. Zelf vond ik dit natuurlijk wel leuk omdat ik papers schrijven fijner vindt dan tentamens leren! Voor Learning Across the Life Span heb ik samen met een andere research master student een van de twee opdrachten uitgebreider moeten doen dan de andere master studenten. Verder heb ik de Research Skill Text Mining gedaan. Voor de research skills hoef je verder geen speciale dingen te doen als bij keuzevakken dus Text Mining heb ik net als andere master studenten gevolgd.

Volgend blok ga ik mijn Lab Rotation doen. Dit is geen typisch vak waarin de docent kennis overdraagt op de studenten, maar meer een soort stage. Voor je Lab Rotation kies je een professor aan de Universiteit (Tilburg of Nijmegen) in jouw interessegebied. Vervolgens ga je een heel semester meewerken aan een (nieuw) onderzoek die uiteindelijk ook gepubliceerd wordt of misschien zelfs wel gepresenteerd wordt op een conferentie! Wat ik verder zo leuk vind aan de Lab Rotation is dat je echt helemaal zelf kan kiezen en bepalen wat je gaat doen. Je maakt echt kennis met de academische wereld.

Ben je ervoor op kamers gegaan?
Ik zat voor mijn bachelor al op kamers in Tilburg dus ik heb niet hoeven verhuizen! Wat betreft de vakken die samen met de Nijmeegse studenten zijn hoef je je ook geen zorgen te maken qua reizen. Er zijn twee vakken die we samen volgen die altijd op dezelfde dag worden gegeven. De ene week worden deze vakken in Tilburg gegeven, de andere week in Nijmegen.

Hoe beviel het?
Nog steeds ontzettend goed! Ik vind Tilburg een heel erg leuke stad. Het voelt er meer als een heel erg groot dorp, omdat je buiten altijd wel iemand tegen komt die je kent. Ook vind ik op kamers wonen gewoon heel erg handig omdat je altijd in de buurt bent van de universiteit. Op dit moment is mijn master nog niet superdruk, maar komend jaar gaat dat waarschijnlijk veranderen en dan ben ik blij dat ik op kamers zit! Dan kan ik snel eventjes naar de universiteit als dat nodig is.

Was het lastig om over te schakelen?
Ik vond het zelf reuze mee‎vallen. Door mijn scriptie aan het einde van de bachelor fase zat ik nog best in een drukke tijd dus de master kon alleen maar meevallen. Ik denk in ieder geval dat de master zich rustig opbouwt. De eerste twee blokken verschillen niet veel van een gewone master qua vakken. En ook al moet je voor sommige keuzevakken iets extra’s doen, valt de extra tijd die je daarmee kwijt bent uiteindelijk vaak wel mee. Tot nu toe denk ik in ieder geval dat het goed te doen is. Uiteindelijk zal de master wel wat drukker worden, zeker tijdens de Lab Rotation, maar tegen die tijd ben je wel overgeschakeld van bachelor naar master student!

Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
De research master is maar een ontzettend kleine studie en voelt daardoor sowieso al heel erg gemoedelijk. Dit jaar waren er bijvoorbeeld maar vier Tilburgse studenten, die ik allemaal al kon! Ik had het geluk dat ik met drie andere CIW-bachelors deze master heb gekozen. Het is natuurlijk fijn om iemand te kennen, maar deze master is zo klein dat je je medestudenten ontzettend snel (en goed) leert kennen. Ik ken alle Nijmeegse studenten (20 studenten) nu zelfs ook allemaal al best goed. Door het persoonlijke aspect van de studie leer je ontzettend snel studenten, maar ook docenten, op persoonlijk niveau kennen!