Hulp bij je minorkeuze

In het derde jaar van je studie heb je de mogelijkheid om je kennis te verbreden door vakken van andere studies te volgen. Zo kun je je bijvoorbeeld al gaan voorbereiden op de master die je na je bachelor wilt gaan doen en heb je eindelijk de ruimte om vakken te volgen die je ook interessant vindt, maar niet binnen jouw studie vallen. Er is in ieder geval genoeg mogelijk!

Omdat je zoveel verschillende kanten op kan, is het soms lastig om het overzicht te behouden. Daarom is er deze beknopte minorgids om je een beetje op weg te helpen!

Hoe kies je de juiste minor?

Zoals eerder genoemd ben je in je minor periode heel erg vrij om je eigen ‘vakkenpakket’ te kiezen. Maar als er zoveel mogelijk is, hoe ga je dan een keuze maken? Met dit kleine stappenplan kun je al een heel eind komen:

Wie ben jij?

Ga allereerst goed na waar je interesses en kwaliteiten liggen. Je minor is immers een periode tijdens je opleiding waar je echt helemaal vrij in je eigen keuze bent. Als je voor jezelf even nagaat wat voor soort vakken en onderwerpen jij tijdens je eerdere vakken interessant vond, kun je al een heleboel minors uitlichten en wegstrepen!

Verbreden of specialiseren?

Je kunt er tijdens je minor natuurlijk ook gewoon voor kiezen om CIW-vakken te blijven volgen. In dat geval kies je ervoor om je te specialiseren in je eigen vakgebied. Voor een overzicht van de vakken die worden aangeboden binnen CIW, kun je altijd even kijken op Osiris. Als je je kennis juist wilt verbreden, kun je ervoor kiezen om vakken van andere studies of zelfs andere faculteiten te volgen. Wil jij na je bachelor bijvoorbeeld de marketing in? Dan kun je ervoor kiezen om in je minor alvast wat marketing vakken van TISEM te volgen voor je premaster. Binnen TSHD kiezen veel CIW-studenten ervoor om een minor Online Culture te volgen. Hier kun je bijvoorbeeld vakken zoals Digital Culture and Society of Language, culture and Globalization volgen. Uiteraard kan je nog veel meer kanten op!

Je eigen toekomst

Weet je al welke master je wilt gaan volgen? Goed bezig! Als je namelijk een master wilt gaan volgen die niet aansluit op je huidige studie, moet je vaak eerst een premaster volgen. Als je al op tijd weet welke master dit is, dan kan je je minorruimte wellicht al gebruiken om de premaster te volgen. Dit kan je uiteindelijk een half jaar schelen!

Verder is het ook goed om te ontdekken waar veel werkgevers naar op zoek zijn. Zoeken veel werkgevers bijvoorbeeld naar communicatiemedewerkers die ook de nodige kennis hebben over online marketing? Dan is het slim om jezelf hierin te gaan ontwikkelen tijdens je minor periode en daar je minorkeuze op af te stemmen. Kijk dus goed naar wat jij wilt in de toekomst en kies een minor die daarop aansluit!

Praktische zaken

Verdiep je natuurlijk ook voordat je je definitieve minorkeuze maakt in welke eisen er aan je minor gesteld worden. Je mag namelijk maar een bepaald aantal eerstejaarsvakken volgen bijvoorbeeld. Op de website van Tilburg University kun je het aanmeldformulier voor je minor vinden: https://www.tilburguniversity.edu/nl/studenten/studie/studievoortgang/major-minor/humanities. Hier kan je aangeven welke vakken je wilt volgen en waarom en dan gaat de examencommissie bepalen of het goedgekeurd wordt.

Voor meer informatie over specifieke minors, kun je altijd contact op nemen met het Dagelijks Bestuur van Flow via info@svflow.nl of de studieadviseur (Carole Donders voor CIW, Marion van Heijningen voor CSAI, Nikki van Stipdonk voor DSS).

Een minor in het buitenland

Ooit al eens een semester in het buitenland willen studeren? Die mogelijkheid heb je in je minor. Onze studie(s) heeft verschillende partnerschappen met universiteiten wereldwijd, van Duitsland tot Australië. Om je aan te melden zijn er 5 deadlines per jaar. Deze datums kan je op de website van Tilburg University vinden. De data zijn:

  • Donderdag 1 juli 2021, om 11:00u
  • Woensdag 1 september 2021, om 11:00u
  • Maandag 1 november 2021 (eerste deadline voor cohort 2020-2021)

Locaties

Voordat je je aanmeldt moet je natuurlijk je locatie uitkiezen. Je moet hiervoor 3 locaties selecteren (eerste keuze, tweede keuze en derde keuze). Deze mogen alle drie in hetzelfde land zijn, maar ook alle drie in verschillende landen. Je bent vrij in deze keuze. Alle locaties kunnen worden gevonden in het Mobility Online Search Portal. Als je twijfelt over de locaties, kan je altijd een kijkje nemen op ons ervaringen platform!

Een aantal dingen waar je aan moet denken bij het uitzoeken van een locatie:

  • Kijk naar je budget (sommige landen zijn natuurlijk duurder dan andere)
  • Kijk naar de vakken die worden aangeboden
  • Kijk of je voldoet aan het taalniveau
  • Kijk of je een tegemoetkoming of beurs kunt ontvangen

Voor vragen over locaties kan je altijd terecht bij de Study Abroad & Exchange Coordinators. Je kunt ze mailen (studyabroad@tilburguniversity.edu ) of even langsgaan (A403).

Applicatie

Nu je je locaties hebt geselecteerd, kan je beginnen aan je applicatie. Deze bestaat uit de volgende twee stappen:

Stap 1: een account creëren

Je begint je applicatie met het creëren van een account in Mobility Online. Je kunt hierop inloggen met je Tilburg University gebruikersnaam en wachtwoord. Je kan hier een formulier invullen waarna je eigen account voor je exchange gecreëerd wordt.

Stap 2: je applicatie afronden

Nadat je je account aangemaakt hebt wordt er gevraagd naar verschillende gegevens zoals je naam, contactgegevens etc. Ook moet je hier je drie locaties opgeven. Per locatie moet je een motivatie opschrijven. Hierin moet je kunnen motiveren waarom je die locatie wilt en welke vakken je aanspreken (10 per land). Je hoeft dit alles niet in één keer af te ronden. Wanneer je het voltooid hebt zullen je gegevens en je motivatie worden doorgestuurd naar de Study Abroad & Exchange Coördinators. Zij zullen vervolgens checken of je de opgegeven vakken ook echt kunt volgen, of je voldoet aan het vereiste taalniveau en of er nog andere eisen zijn waar je bij de gekozen universiteiten aan moet voldoen. Je krijgt vervolgens na een bepaald aantal weken te horen waar je heen mag!

Minor bij een andere universiteit in Nederland

Aanbod

Het volgen van een minor aan een andere universiteit in Nederland wordt nog niet heel vaak gedaan, al kan dit wel de ideale gelegenheid zijn om je kennis te verbreden of te verdiepen. Sommige universiteiten bieden studies die niet in Tilburg gegeven worden, of zijn juist gespecialiseerd in een bepaald onderwerp van jouw studie.

Het vinden van een minor aan een andere universiteit kan lastig zijn, met 14 Nederlandse universiteiten is het aanbod enorm! Daarom kan het helpen als je weet naar wat voor soort minor je op zoek bent. Daarnaast hebben een aantal universiteiten een overzicht gemaakt van alle minors die ze bieden:

Toelatingseisen

Let goed op wat de toelatingseisen voor een minor zijn, deze kunnen per universiteit en per studierichting verschillen. Als je vakken wilt volgen aan een andere universiteit word je door die universiteit een “bijvakstudent” genoemd. Als je op zoek bent naar informatie over minors bij andere universiteiten is het handig om naar die term te zoeken! Dit omdat de aanmeldingsprocedures voor het volgen van een minor aan een andere universiteit verschillen per universiteit. Zo moet je je voor de Universiteit van Amsterdam inschrijven als bijvakstudent via Studielink. Bij de Universiteit van Utrecht moet je juist een Osiris account aanmaken. Vaak heeft elke universiteit een stappenplan op de website staan waarin precies uitgelegd staat hoe je je als externe student kan aanmelden. Hieronder staat een lijstje met linkjes naar die stappenplannen: