Wie ben je? 
Ik ben Loes, 23 jaar en masterstudente BDM. Sinds mijn eerste jaar ben ik al lid van Flow. Ik ben geen actief lid, maar veel van mijn vrienden en vriendinnen zijn dat wel. Hierdoor heb ik de afgelopen jaren toch veel van Flow en de activiteiten meegekregen.

Waar heb je stage gelopen?
In het tweede halfjaar van mijn master heb ik stage gelopen bij RTL Nederland, het grootste mediabedrijf van ons land. De meeste mensen kennen RTL natuurlijk van de televisiezenders, maar RTL is veel groter dan dat. Zo zijn Videoland, Buienradar, Pepper en Couverts ook allemaal onderdeel van RTL. Het is dus een groot bedrijf met veel werknemers en veel verschillende afdelingen. Ik liep stage op de afdeling Zendercommunicatie. Hun taak is om de programma’s van RTL zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Dit doen ze o.a. door interviews te regelen met kranten en magazines, door fotoshoots en persevenementen te organiseren en presentatoren en acteurs te laten plaatsnemen in talkshows.

Hoe lang heb je stage gelopen en hoeveel uur in de week?
Van februari tot juli 2016 heb ik stage gelopen op het Mediapark in Hilversum, waar het hoofdkantoor van RTL gevestigd is. Het was een fulltime stage, van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.30.

Hoe ben je er terecht gekomen? Wat moest je er voor kunnen?
Via Facebook kwam ik in aanraking met deze stageplek. Toen ik het zag heb ik meteen gesolliciteerd, omdat ik meteen wist dat het iets voor mij was. Ik heb veel affiniteit met televisie en de programma’s van RTL en wist gelukkig mijn enthousiasme over te brengen tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Een paar dagen later werd ik gebeld dat ik door was naar de volgende ronde. Ik moest op kantoor een case komen maken, waar ik een uur de tijd voor had. Ik moest een persbericht schrijven over de All You Need Is Love kerstspecial met een nieuw onderdeel dat ik zelf had bedacht. Op deze manier deden ze een beroep op mijn creativiteit, maar ook op mijn schrijfvaardigheid, twee dingen die zeker goed moeten zijn als je daar stage wilt lopen. Daarnaast is enige kennis van en interesse in de televisieprogramma’s van RTL een pré.

Waarom wilde je stage lopen?
Naar mijn mening bereidt onze opleiding ons niet voldoende voor op de arbeidsmarkt. Je leert heel veel in de breedte, maar gaat nergens echt de diepte in. Dat is iets wat ik echt gemist heb tijdens mijn opleiding en daarom wilde ik graag wat meer ervaring opdoen in het werkveld. Daarnaast is communicatie ook een hbo-opleiding, waarbij een stage wel in het curriculum zit. Hbo’ers zijn daardoor regelmatig in het voordeel. Mede daarom heb ik besloten om op zoek te gaan naar een leuke stage. En die heb ik gelukkig gevonden!

Wat heb je precies gedaan en geleerd op je stage?
Persberichten schrijven (in samenwerking met communicatieadviseurs), nieuwsbrieven opstellen, leuke fragmentjes uitzoeken van aankomende afleveringen om online te verspreiden, meelopen met communicatieadviseurs tijdens interviews, talkshows en liveshows, kranten en tijdschriften checken op relevante berichten voor RTL (programma’s), en vele andere ondersteunende werkzaamheden. Geen dag is hetzelfde en ik heb erg veel leuke nieuwe mensen leren kennen.

Heb je studievertraging opgelopen?
Ja, omdat mijn stage fulltime was en ik tijdelijk in Hilversum woonde, heb ik in het tweede semester geen vakken kunnen volgen. Daarom doe ik nu anderhalf jaar over mijn master i.p.v. een jaar.

Kreeg je een stagevergoeding?
Ja, ik kreeg €350 stagevergoeding per maand. Dit is een vast bedrag dat wordt uitbetaald door Mediastages. Deze overkoepelende organisatie regelt alle stageplekken op het Mediapark. Als je dus ook op zoek bent naar een stage bij een bedrijf als RTL, houdt dan Mediastages.nl goed in de gaten!

0

Start typing and press Enter to search