Waar heb je gestudeerd?
Ik heb gestudeerd aan University of Oslo in Oslo.

Wanneer heb je daar gestudeerd? En hoe lang?
Ik heb daar in het eerste semester van mijn derde jaar bachelor gestudeerd. Het semester begon in augustus en eindigde in december.

Was de universiteit waar je gestudeerd hebt je eerste keuze
Ik wilde in eerste instantie graag in Canada op exchange, maar ik meldde me in Februari tijdens de tweede inschrijfronde aan en toen waren alle plekken in Canada helaas al weg. Van de top drie die ik uiteindelijk bij de universiteit heb ingeleverd was University of Oslo wel mijn eerste keus.

Waarom wilde je hier graag naartoe?
Ik wilde graag naar een plek waar ik nog nooit was geweest en ook niet zo snel zou komen als je op vakantie gaat. Vandaar de keuze voor Scandinavië. Toen ik me ging verdiepen in de universiteiten daar, sprak de universiteit van Oslo mij het meeste aan.

Welke vakken heb je daar gevolgd? Waren de vakken makkelijker of moeilijker dan je vakken in Nederland? Hoe werd je kennis getoetst?
Ik heb de vakken Media and Politics, Personnel Psychology en Cognition Emotion and Language gevolgd. Ik volgde maar drie vakken omdat de vakken daar 10 ECTS per stuk waren, wat natuurlijk ook betekent dat de werkdruk een stuk hoger is dan thuis. Persoonlijk vond ik de vakken iets lastiger dan in Nederland, maar uiteindelijk was het niet moeilijk om goede cijfers te halen. Kennis werd per vak anders getoetst. Ik moest voor twee vakken een paper schrijven en voor één vak had ik een thuis tentamen.

Kreeg je een beurs om je reis te financieren?
Ja, ik heb van Tilburg University een Erasmus beurs ontvangen.

Hoe lang van tevoren ben je met alle voorbereidingen begonnen?
Ik ben een half jaar bezig geweest met voorbereiden.

Hoeveel heb je ongeveer per maand uitgegeven in het buitenland? Waren er veel onverwachte kosten?
Noorwegen is heel erg duur om te wonen, vooral als het om eten en drinken gaat. Zo betaal je in de kroeg gemiddeld 10 euro voor een biertje. Hieronder een overzicht van mijn uitgaven.

  • Boodschappen: 400 euro per maand
  • Openbaar vervoer: 45 euro per maand
  • Huur: 400 euro per maand
  • Overig: 400 euro per maand
  • Tripjes: 1300 euro voor het hele semester

Vond je het lastig om daar mensen te leren kennen? Heb je vrienden gemaakt die je nu nog spreekt?
Ik vond het helemaal niet lastig om mensen te leren kennen. Drie dagen nadat ik aankwam begon er een introductieweek waar ik mensen heb leren kennen waar ik de rest van het semester mee om ben gegaan. De meesten hiervan heb ik nog steeds contact mee.

Hoe was je huisvesting geregeld?
Huisvesting was geregeld via een organisatie vanuit de universiteit, genaamd SIO. Als ik mezelf voor een bepaalde deadline inschreef, was ik verzekerd van huisvesting. Ik kreeg een gemeubileerde kamer en samen met 6 andere huisgenoten uit verschillende landen deelde ik de keuken en badkamer.

Denk je dat deze toegevoegde waarde heeft gehad op het gebied van studie, het vinden van een baan, zelfontwikkeling, etc.?
Dat weet ik wel zeker. Ik heb tijdens mijn exchange periode veel over mezelf en andere culturen geleerd. Ik denk dat een periode in het buitenland een ervaring is die je voor de rest van je leven meeneemt.

Zou je het anderen aanraden om in het buitenland te studeren? Heb je nog tips?
Ik zou echt iedereen aanraden om in het buitenland te gaan studeren! Ik vond het zelf heel erg spannend en ik denk dat dat voor heel veel mensen geldt omdat je buiten je comfort zone stapt. Vooral vlak voordat ik wegging begon ik me af te vragen waar ik in hemelsnaam aan begonnen was, maar als het zou kunnen zou ik het meteen opnieuw doen. Ondanks dat ik ervan overtuigd ben dat je het overal leuk gaat hebben, denk ik dat de belangrijkste tip is dat je naar een plek gaat waar je je goed bij voelt. Je moet er uiteindelijk toch een half jaar gaan wonen dus het is wel belangrijk dat je je daar thuis gaat voelen.

0

Start typing and press Enter to search