Welke master heb je gevolgd? En waar?
Ik volg momenteel de master Communicatie, Beleid en Management aan de Universiteit Utrecht. Dit is een track binnen de master Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de USBO.
Waren er toelatingseisen? 
Om toegelaten te worden moet je als CIW student een minor Bestuur- en Organisatiewetenschap Algemeen volgen. Dit zijn vier vakken die je in een semester of in twee semesters kunt volgen. Je krijgt algemene vakken over bestuur, beleid en management en je moet een kwalitatief onderzoek volgen. Als je deze minor hebt gedaan begint de selectie voor de master, die vrij streng is. Je moet een motivatiebrief schrijven, op gesprek komen, twee referenties hebben en er wordt naar je cv en cijferlijst gekeken. Tijdens het gesprek ligt de focus voornamelijk op je motivatie voor de master, waar je je bachelorscriptie over hebt geschreven en of je al na hebt gedacht over een onderwerp voor je masterscriptie. Voor de track CBM zijn er ieder jaar minder aanmeldingen dan de andere tracks en is de kans dat je wordt aangenomen ongeveer één op twee (bij de andere tracks is het één op vier). In ons jaar had ik “geluk” want er waren maar 27 aanmeldingen voor 25 plekken dus de kans was heel erg groot. Maar ze blijven wel serieus naar je toelating kijken dus je zou nog steeds afgewezen kunnen worden dan.
Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik merkte dat ik best wat miste bij onze opleiding. Ik heb om mezelf uit te dagen een master HAIT gevolgd, omdat ik wel klaar was met social media en online marketing. Maar toch bleef ik het “nut” van onze opleiding missen. Ik wist sowieso wel dat ik in de publieke sector wilde gaan werken en deze opleiding focust zich voornamelijk op communicatie in deze sector. Daarnaast kan je ook veel vaardigheidscursussen volgen, waardoor je ook veel ervaring met management en beleid opdoet. Het is dus de perfecte combinatie tussen communicatie en beleids- en bestuurskunde.
Welke vakken heb je gevolgd?
Ik heb in het eerste semester de vakken Kennis delen en Samenwerking in Organisaties en Veranderen met Beleid gevolgd. Bij KdSO kreeg je veel theorie over hoe verschillende actoren met elkaar samen moeten werken bij verschillende maatschappelijke vraagstukken. Tijdens VmB moesten we een publieke campagne analyseren en kregen we theorie over hoe publieke instanties mensen proberen te beïnvloeden. Dit vak lijkt heel erg veel op verschillende vakken van CIW dus dat was heel erg makkelijk.
Naast deze vakken volg je ook een aantal vaardigheidsvakken. Dit zijn vakken als managementvaardigheden, advieskunde, projectmanagement, beleidsvaardigheden en coaching in organisatie. Deze vakken zijn heel erg gericht op de praktijk. Ik heb het vak managementvaardigheden gevolgd, waarbij we hebben geoefend met functioneringsgesprekken, slecht nieuws gesprekken met acteurs en moesten we een workshop geven over een onderwerp dat met management te maken had. Als tweede vak heb ik Coaching in organisaties gevolgd, waarbij je veel gesprekstechnieken leert door veel bezig te zijn, zowel als rol van coach als coachee. Daarnaast moet je een coachee zoeken die je daadwerkelijk voor een langere tijd gaat coachen omtrent een probleem waar deze coachee tegenaanloop. Deze gesprekken worden dan besproken tijdens de supervisie-overleggen, waarbij je veel advies en feedback krijgt.
Ben je ervoor op kamers gegaan? 
Nee, ik reis op en neer tussen Tilburg en Utrecht Vaartsche Rijn (waar de USBO vijf minuten vandaan ligt). In het eerste blok moest ik gemiddeld vier keer per week naar de universiteit, het tweede blok nog maar twee of drie keer. Het is ongeveer een uurtje met de trein, dus het is op zich wel te reizen. Ik wilde Tilburg (nog) niet verlaten, omdat ik hier alles en iedereen heb.
Hoe beviel het?
Het is echt een super interessante opleiding. Het is heel erg interessant om te kijken naar bepaalde maatschappelijke vraagstukken vanuit een communicatieperspectief. Er zijn veel gastcolleges en excursies naar interessante instellingen zoals gemeentes of schoolinstellingen. De vaardigheidsvakken zorgen er ook voor dat je heel praktisch bezig bent en je echt het gevoel hebt dat je wat leert wat je direct zou kunnen toepassen in het werkveld.
Was het lastig om over te schakelen?
Ja, dat vond ik wel. De colleges zijn veel intensiever dan bij CIW. Er wordt echt van je verwacht dat je alle artikels leest en dat je overal over mee kan praten. Je krijgt vaak onverwacht de beurt en dan moet je iets kunnen vertellen over een artikel. De werkdruk ligt dus heel erg hoog, maar de stof is niet per se moeilijk. Verder wordt er veel feedback gegeven door je medestudenten, maar ook van je gevraagd. Je leert je medestudenten dus best goed kennen en dit was ik totaal niet gewend bij CIW, waarbij je veel anoniemer naar colleges gaat.
Kende je iemand anders die ook deze master volgde?
Ik kwam toevallig iemand die ik kende tegen tijdens de introductiedag en het is zeker fijn om een reis- en studiemaatje te hebben. Maar zoals ik al zei leer je je medestudenten heel snel op een hele intensieve manier kennen, dus je hebt altijd wel aanspraak met mensen. Er wordt zelfs geprobeerd om een bepaalde ‘USBO-gemeenschap’ te creëren.