Over deze pagina

Nieuwe (Pre-)Master studenten kunnen soms verdwaald raken tussen alle nieuwe informatie die door de universiteit verstrekt wordt. Wij hebben daarom de belangrijkste stukken informatie, die soms over het hoofd gezien worden, gebundeld op deze pagina.

Op deze pagina vind je informatie over handige studieplaatsen, het reserveren van ruimtes, software, hulp bij je studie, solliciteren en belangrijke personen op de universiteit.

Handige studieplaatsen

Om te studeren, hebben mensen vaak behoefte aan een rustige plek om zich goed voor te kunnen bereiden op de tentamenperiodes. Hieronder vind je enkele voorbeelden van plekken waar je je goed kan focussen op je aankomende tentamens en deadlines!

Library

De eerste plek die vaak bij studenten op komt is de universiteitsbibliotheek. Je kunt hier in stilte leren of gebruik maken van een computer, maar bijvoorbeeld ook samenwerken in een zaaltje. Er is ook een koffiecorner aanwezig waar je in de pauze even tot rust kunt komen. In de universiteitsbibliotheek kan het echter in de tentamenperiodes erg druk zijn, dus daarom staat hieronder een lijstje met andere handige studieplekken waar je kunt leren voor je tentamens. Daarom staat hieronder een lijstje met andere handige studieplekken waar je kunt leren voor je tentamens.

Deprez

Deprez is een populaire locatie om te studeren. Het is een voormalige stoomketelfabriek die nu gebruikt wordt voor verschillende werkplekken. Ook als student van Tilburg University kan je hier gebruik van maken. Er zijn veel vrije plekken, er is een plek waar je kan lunchen en er zijn genoeg drankautomaten aanwezig in het gebouw. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat in dit gebouw volledige stilte niet verplicht is. Het is toegestaan om zachtjes te overleggen. Werk je dus liever in een stille omgeving, dan is deze locatie misschien minder geschikt voor jou.

Locatie: Lange Nieuwstraat 172
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00u tot 21:00u.

LocHal

Dit gebouw werd vroeger gebruikt als Locomotiefhal, maar is verbouwd tot een gebouw met verschillende ruimtes om te studeren. LocHal beschikt over meer dan 300 werkplekken. Er zijn ook stilteplekken aanwezig, hier kan je lekker rustig studeren. Daarnaast is er ook een bibliotheek aanwezig in dit gebouw. Als je op zoek bent naar literatuur, kan je het hier vinden. Als je in dit gebouw gebruik wilt maken van een werkplek (bijvoorbeeld een stilteruimte) is het nodig om een zaaltje te reserveren.

Locatie: Burgemeester Brokxlaan 1000
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00u tot 22:00u. Zaterdag van 9:00u tot 17:00u. Zondag van 12:00u tot 17:00u.

Reitse Toren & Reitse Poort

De gebouwen Reitse Toren en Reitse Poort behoren nog niet zo lang tot de gebouwen van Tilburg University. De gebouwen liggen net buiten de campus, maar het is de moeite waard om daar een keer een kijkje te nemen. Zo zijn er veel ruimtes waar je zowel in een groep als alleen kunt werken. Vaak is het niet druk in deze twee gebouwen waardoor je nog last minute een goede studieplek kunt vinden. Wil je toch zeker zijn van een plekje, reserveer dan de ruimte online.

Locatie:
Reitse Toren: Professor Cobbenhagenlaan 125
Reitse Poort: Professor Cobbenhagenlaan 105
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00u tot 21:00u.

Academia Building

Als je niet van volledige stilte houdt, is dit misschien nog een goede optie om te gaan studeren. Vaak wordt er niet aan gedacht om in het Academia gebouw te gaan studeren. Toch zijn er veel werkplekken waar je gerust een dagje kan werken. Zo zijn er op de tweede verdieping fijne banken waar je relaxed kunt studeren, op de eerste verdieping vind je zelfs zitzakken! In de hal beneden staan een hoop tafels om alleen of met een groepje te studeren. Rond lunchtijd wordt het hier vaak wel een beetje rumoerig. Goede reden misschien om ook even een pauze te nemen en te genieten van een lekker broodje of tosti!

Locatie: Campus Tilburg University
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00u tot 22:00u.

Zaaltjes reserveren

Om een studiezaal te reserveren op de campus ga je naar webroombooking.uvt.nl. Als je niet op de campus bent, moet je een VPN verbinding aanzetten (kijk in de software tips voor meer informatie!) om naar de site te kunnen. Vervolgens log je in met je ANR en je wachtwoord. Je komt nu in een menu waar je je voorkeuren voor het aantal personen en gebouw kan opgegeven. Naar aanleiding van die gegevens krijg je de beschikbare zalen te zien en kan je een reservering aanvragen. Je krijgt een bevestigingsmail van je aanvraag en later nog een mail of je aanvraag is toegekend of afgewezen. Soms krijg je een andere zaal toegewezen dan je aangevraagd had, even goed opletten of je naar de goede zaal loopt dus! Daarnaast moeten een aanvraag minimaal drie werkdagen voor de datum van de reservering worden gedaan. Meer weten? Kijk dan op deze pagina (https://www.tilburguniversity.edu/nl/studenten/studie/campus/zaalreservering-studenten) voor meer informatie!

Als je niet op campus wilt studeren kan je altijd nog uitwijken naar de LocHal en het Deprez gebouw in de Spoorzone. Deprez is op dezelfde wijze te reserveren zoals hierboven staat beschreven. In de LocHal zijn éénpersoons stiltecabines te reserveren. Deze kunnen hooguit een dag van tevoren gereserveerd worden door te bellen of langs te gaan bij de informatiebalie. Kijk hier voor meer informatie: https://www.lochal.nl/werken-vergaderen/werkplekken-de-bibliotheek

Tips voor software

Software kopen voor je eigen laptop / computer

Als je een student bent, kan je software via Surfspot kopen. Dit is een website waar studenten in Nederland software goedkoper kunnen kopen dan bij veel andere winkels. Je kan goede aanbiedingen vinden voor bijvoorbeeld SPSS en de Adobe Creative Cloud. Daarnaast kan je hardware – zoals laptops – met korting kopen! Dit is een groot voordeel als je een nieuwe moet kopen voor je studie.

Software op computers van de universiteit

Wil je geen geld uitgeven aan software, of kan je laptop bepaalde programma’s niet draaien? Dan kan je ook veel software vinden op de computers van de universiteit. Alle programma’s die je voor je studie nodig hebt kan je op deze computers vinden. Helaas zijn er geen computers beschikbaar voor studenten op de campus waar de Adobe Creative Cloud op staat.

Een computer reserveren

Je kan een computer reserveren in Library, zodat je er zeker van bent dat je er een kan gebruiken. Voor meer informatie, kijk op de website van de universiteit.

Gratis Microsoft Office 365

Iedere student aan de universiteit heeft een gratis Office 365 account. Dit zorgt er voor dat je gratis Microsoft Office op je laptop kan gebruiken, zolang je aan Tilburg University Studeert. Kijk voor meer informatie op de website van Microsoft.

VPN

Als je vanuit huis aan een opdracht werkt, wil je ook papers kunnen raadplegen zoals je dat op de universiteit ook kan. Om dit te kunnen doen, heb je een VPN tool of browserextensie nodig om toegang te krijgen tot het netwerk van de universiteit.

VPN-tool
Met een VPN tool wordt jouw internetverkeer omgeleid via het netwerk van de universiteit. Dit zorgt er voor dat je toegang hebt tot alle papers en tijdschriften die je ook op de universiteit kan raadplegen. Kijk op het Self-Service IT Portal van de universiteit voor meer informatie over hoe je je VPN opzet.

Browserextensie
Je kan ook veel papers raadplegen met een browserextensie. Meer informatie over deze extensie kan je vinden op de website van de extensie. Nadat je de extensie hebt geïnstalleerd, hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je ingelogd bent bij Tilburg University en daarna kan je alle artikelen automatisch openen.

Hulp bij je studie nodig?

Heb jij moeite met je premaster of master? Studievereniging Flow kan je helpen! Hieronder is op een rijtje gezet wat wij voor je kunnen doen:

  • Als lid van Flow kan je gratis alle samenvattingen downloaden! Handig voor als je geen zin hebt om een samenvatting te maken of ter ondersteuning van je eigen aantekeningen. Klik hier om naar de pagina met alle samenvattingen te gaan. Staat de samenvatting van het vak dat jij zoekt er nog niet tussen? Mail dan even naar internebtrekkingen@svflow.nl, dan gaan wij kijken of we de samenvatting nog van iemand kunnen overkopen!
  • Als je behoefte hebt aan een intensievere vorm van studiebegeleiding kan je je opgeven voor de bijlesservice van Flow! Hier worden bijlesgevers en -zoekers aan elkaar gekoppeld. Kijk hier voor meer informatie.
  • Als je moeite hebt met de stof kan het al helpen om er samen met een medestudent over te discussiëren. Flow probeert voor elke tentamenperiode een studiezaal te reserveren waar alleen Flowleden gebruik van kunnen maken. Niet alleen kan je hier in alle rust studeren, je vindt er ook lotgenoten die jou misschien de stok kunnen uitleggen! Houd de social media kanalen van Flow in de gaten voor meer informatie over wanneer de studiezalen beschikbaar zijn en waar je ze kunt vinden.
  • Flow biedt veel nuttige formele activiteiten, zoals workshops. Neem een kijkje op de Activiteitenpagina om alle aankomende activiteiten te bekijken!

Sollicitatietips

Een goede voorbereiding is essentieel voor elk sollicitatiegesprek! Verdiep je dus van tevoren goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren en zorg dat je voor de standaardvragen die op elk sollicitatiegesprek terugkomen een goed antwoord klaar hebt liggen. Zo ga je vol vertrouwen en professioneel het gesprek in! In deze tekst zullen meerdere tips worden gegeven die jouw sollicitatie tot een succes maken.

Kleren maken de mens

Bij een sollicitatiegesprek is een eerste indruk van enorm belang. Je uitstraling bepaalt natuurlijk veel en dat heeft grotendeels met je kleding te maken! Let op, dresscodes zijn bij alle bedrijven weer net wat anders. De bedrijfscultuur bij het ene bedrijf is informeler dan het andere. Door vooraf goed onderzoek te doen naar het bedrijf, kom je hier vanzelf achter en zorg je er in ieder geval voor dat je vanwege de juiste kledingkeuze al 1-0 voor staat!

De do’s en don’ts tijdens het gesprek

Een eerste indruk is natuurlijk belangrijk, maar tijdens het gesprek zelf is het de bedoeling dat je je echt gaat bewijzen. Dit maakt of kraakt je kansen op de baan! Daarom zullen wij je alvast een beetje op weg helpen met wat do’s en don’ts voor tijdens het gesprek:

Do’s

  • Gedraag je als je even ergens moet wachten op je gesprekspartner al professioneel! Vaak is het zo dat receptionistes potentiële werknemers in de wachtkamer al observeren.
  • Praat positief over ex-werkgevers. Zo straal je uit dat je te vertrouwen bent!
  • Maak aantekeningen tijdens het gesprek. Op deze manier laat je zien dat je gemotiveerd en echt geïnteresseerd bent.
  • Wacht tot je gesprekspartner je een zitplaats aanbiedt voordat je gaat zitten.
  • Geef duidelijk je grenzen aan in termen van wat je wilt doen binnen je functie. Zo schep je geen onrealistische verwachtingen.
  • Stel vragen! Door vragen te stellen laat je je interesse blijken en toon je dat je goed voorbereid bent.

Don’ts

  • Geen antwoorden klaar hebben voor de standaardvragen zoals “ wat zijn je sterke punten?” en “kun je iets over jezelf vertellen?”. Dit impliceert dat je jezelf niet goed voorbereid hebt.
  • Te laat of extreem te vroeg komen! Iedereen snapt natuurlijk dat te laat komen een echte no go is, maar extreem te vroeg komen wordt ook niet altijd op prijs gesteld. Voor een goede inschatting kun je er voor zorgen dat je een kwartier voor aanvang aanwezig bent!
  • Je telefoon af laten gaan. Het is enorm storend als je telefoon afgaat terwijl je in het gesprek zit, dus zorg ervoor dat je telefoon op stil staat!
  • Tijdens het eerste gesprek naar het salaris vragen. Een eerste gesprek is vaak een kennismaking waar je meer informatie krijgt over de werkzaamheden. De bedoeling van zo’n gesprek is om te kijken of er een match tussen beide partijen is. Laat je zorgen om het salaris achterwege voor eventuele verdere gesprekken!

Standaardvragen

Zoals al eerder vermeld worden er op elk sollicitatiegesprek wel een aantal vragen gesteld die vaak terug komen. Hier volgt een lijstje zodat jij je alvast optimaal kan voorbereiden!

Basisvragen

  • Wil je iets over jezelf vertellen?
  • Wat zijn je sterke punten?
  • Wat zijn je aandachtspunten?
  • Waarom wil je weg bij je huidige baan?
  • Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Functiegerichte vragen

  • Wat weet je van deze functie? Wat vind je leuk en wat vind je minder leuk aan deze functie?
  • Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen?
  • Vertel over een lastige situatie op jouw werk en hoe je dit hebt opgelost?
  • Heb je wel eens meegemaakt dat je een taak niet aankon? Hoe heb je dit aangepakt?

Bedrijfsgerichte vragen

  • Wat weet je van ons bedrijf?
  • Waarom wil je bij ons werken?
  • Wat zou jouw bijdrage zijn aan ons succes?
  • Wat zou jij willen veranderen aan het bedrijf?
  • Wat denk je dat nodig is om succesvol te zijn binnen ons bedrijf?

Mentaliteit- en flexibiliteitsvragen

  • Wat wil je bereiken in je leven?
  • Welke functie wil je over vijf jaar hebben?
  • Ben je bereid om te verhuizen?
  • Ben je bereid om over te werken?
  • Vertel eens over een moeilijke periode in je leven en hoe je hier mee om ging.

Met deze tips moet het vast goed komen. Succes met het vinden van jouw droombaan!

Contactgegevens

Hieronder is een lijst met de gegevens van personen die je misschien wilt benaderen binnen de universiteit als je hulp nodig hebt met je studie.

CIW Masters

Coördinator: Nikki van Stipdonk
https://www.tilburguniversity.edu/staff/n-f-j-vanstipdonk?x=0&lan=en

DSS Master

Coördinator: Nikki van Stipdonk
https://www.tilburguniversity.edu/staff/n-f-j-vanstipdonk?x=0&lan=en

CSAI Master

Coördinator: Susanne Warmerdam
https://www.tilburguniversity.edu/staff/s-warmerdam

Algemeen

Stagecoördinator: Lousie van Hoek
tshd.internship@tilburguniversity.edu

Studentendecaan
https://www.tilburguniversity.edu/students/tutoring/deans-students

Secretaris Examencommissie
https://www.tilburguniversity.edu/students/studying/lectures/exams/examination-board/humanities

Carrièreadviseur: Anne van der Velden
https://www.tilburguniversity.edu/staff/a-vdrvelden

Actief worden tijdens jouw Master

Je master is natuurlijk een hele drukke periode in je leven. Je volgt veel vakken die je in één jaar wilt halen, krijgt veel deadlines, moet nog een scriptie schrijven en je moet je gaan oriënteren op de arbeidsmarkt! Als je het zo leest, denk je misschien dat je naast je master echt geen tijd over houdt voor andere dingen. Maar dat is zeker niet waar!

Veel masterstudenten kiezen ervoor om naast hun master toch nog actief te worden in een commissie. Via deze manier leren ze makkelijk en snel hun studiegenoten kennen en bouwen ze dus een netwerk op met de personen die straks in hetzelfde werkveld belanden. Daarnaast doen ze praktijkervaring op in het bijwonen van vergaderingen, het organiseren van evenementen en het contact opnemen met het bedrijfsleven. In een commissie van Flow sta je nauw in contact met het bedrijfsleven! Wij hebben verschillende partnerbedrijven waar we evenementen mee organiseren en dus is het makkelijk om daar je gezicht alvast eens te laten zien. Verschillende Flow’ers hebben uiteindelijk ook een baan gevonden bij één van onze partners. Ben jij de volgende?

Je kan via deze pagina actief worden, jezelf onderdompelen in de medenzeggenschap van de Universiteit of solliciteren naar een baan bij de Universiteit!

Tracks binnen je Master

Wil je beginnen met de master Communicatie- en Informatiewetenschappen? Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze master. Je kunt ervoor kiezen om het hoofdprogramma te volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in één van de aangeboden tracks (Bedrijfscommunicatie en Digitale Media, Communicatie en Cognitie of New Media Design. Hieronder zie je een korte beschrijving van de tracks.

Bedrijfscommunicatie & Digitale Media

Met de MSc-track Business Communication & Digital Media wordt je een expert op het gebied van communicatievraagstukken van bedrijfscommunicatie en digitale media.

  • Leer over de principes van moderne marketingcommunicatie en hoe je social media interacties kunt analyseren en beheren.
  • Bestudeer de manieren om het imago van een organisatie te verbeteren, begrijp de impact van snel veranderende internet- en digitale mediatechnologieën op de bedrijfscommunicatie en ontdek hoe je gebruiksvriendelijke websites kunt maken of met conversaties in de sociale media kunt omgaan.

Typische vakken zijn:

  • Online Public Relations
  • Corporate Social Responsibility Communication
  • Social Media Marketing (only offered in Dutch)
  • Webcare

Communicatie & Cognitie

In deze track leer je hoe je taal kunt gebruiken in digitale applicaties, variërend van e-mail tot messenger systemen en social media kanalen. Daarnaast leer je hoe mensen emoties interpreteren, keuzes maken en anderen overtuigen.  Door het bestuderen van de communicatieprocessen leer je ook zelf effectief te communiceren!

Typische vakken zijn:

  • Cognition & Process
  • Non-verbal Communication
  • Information Visualisation & Cognition
  • Data and (mis)information

New Media Design

New Media Design richt zich op het ontwerp, het gebruik en de effecten van nieuwe media.

  • Ontwikkel een kritische wetenschappelijke kijk op ontwerpprocessen.
  • Bestudeer methoden om te onderzoeken welke factoren de impact van nieuwe media vergroten.
  • Leer hoe je gebruikersbehoeften kunt vertalen naar effectieve ontwerpen die aansluiten bij de manier waarop mensen waarnemen, beslissen en zich gedragen.
  • Verwerven van creatieve vaardigheden en visualisatievaardigheden en leren hoe je prototypes kunt maken die je kunt testen onder gebruikers.
  • Pas theorieën en methoden toe op zaken als:
  • Hoe kunnen nieuwe media worden gebruikt en ontworpen om gezond gedrag te stimuleren?
  • Welke datavisualisatietechnieken kun je gebruiken om consumenten feedback te geven over de effecten van hun gedrag op de omgeving als je hun bewustzijn wilt vergroten?
  • Hoe kunnen games en ‘gamification’ in het onderwijs het leerproces ondersteunen en versterken, en de leerresultaten verhogen?
  • Hoe kunnen nieuwe media bijdragen aan het verminderen van de eenzaamheid onder ouderen?

Typische vakken zijn:

  • Interactive Story-telling
  • Creativity and Innovation
  • User Experience Design
  • Human Media Interaction Theory
  • Virtual, Augmented, and Mixed Reality