Wat kan Flow jou als internationale student bieden?

We hebben gemerkt dat sommige informatie een beetje verspreid kan zijn of moeilijk te vinden. Daarom hebben we deze pagina gemaakt om internationale studenten meer informatie te geven over belangrijke onderwerpen met betrekking tot studeren in Nederland. Onderaan deze pagina staat ook een handige lijst met links naar andere verenigingen of organisaties die je nog verder kunnen helpen.

Wat houdt "actief worden" in?

Actief lid zijn bij Flow betekent een aantal dingen. Ten eerste, word je lid van een van onze commissies. Je kunt aan het begin van het academisch jaar lid worden van een commissie. Er zijn ook speciale activiteiten voor actieve leden, zoals de Actieve Leden Activiteit en de Actieve Leden Bedankt Avond.

Lid zijn van een commissie heeft meerdere voordelen voor jou als student. Je doet praktische kennis op door samen te werken met een team en je in te zetten voor andere studenten. Het is ook goed voor je cv. Bovendien maak je nieuwe vrienden door je aan te sluiten bij de groep van actieve mensen binnen onze vereniging!

Nederlandse Werkcultuur

Ben je een internationale student en ben je op zoek naar een baan in Nederland? We geven een korte beschrijving van het werkzame leven in Nederland, omdat er wat culturele verschillen kunnen zijn tussen het werken hier en in je eigen land.

Nederlanders staan natuurlijk bekend om hun directheid. Dit is iets wat je ook op je werkplek kunt tegenkomen. Zo kan een baas je bijvoorbeeld in het openbaar bekritiseren. Aan de andere kant zijn de hiërarchieën vrij plat in vergelijking met andere landen en is het gebruikelijk om je manager bij zijn voornaam aan te spreken. Respectvol zijn tegen degenen die hoger in rang of ouder zijn wordt gewaardeerd, een formele manier om hen aan te spreken wordt gewaardeerd en zij zullen het voortouw nemen bij het aanslaan van een informele toon.

Zoals gezegd kunnen Nederlanders vrij direct zijn. Dit betekent dat een gesprek tijdens een zakelijke bijeenkomst kort wordt gehouden. Tijdens vergaderingen is het vaak zo dat er medewerkers van verschillende niveaus bij betrokken zijn en dat al die mensen ook hun mening mogen delen. Een voordeel van de Nederlandse directheid is als ze een compliment geven ze het echt menen!

Een laatste punt om rekening mee te houden is hoe de Nederlanders tegen tijd aankijken. Voor de meeste mensen is het gezegde “tijd is geld” van toepassing. Dit betekent dat je stipt moet zijn en als je te laat bent is het belangrijk om contact op te nemen met de betreffende persoon om het te laten weten. Verder is het heel gebruikelijk om weken vooruit te plannen.

Baan zoeken

Nu je wat meer weet over de Nederlandse werkcultuur gaan we verder kijken naar wat er nu belangrijk is bij het zoeken naar een baan. Nederlandse recruiters hechten vooral waarde aan persoonlijke motivatie, buitenschoolse- en internationale ervaring en zelfreflectie. Zij vinden de meeste werkervaring relevant zolang je maar kunt uitleggen wat je ervan geleerd hebt! Een aantal zaken die essentieel zijn voor het vinden van een baan zijn een actueel LinkedIn-profiel, een CV en een sollicitatiebrief. Bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk om voorbereid te zijn op de Nederlandse communicatiestijl. Ze schudden elkaar de hand in het begin (voor Covid-19) en ze houden het praatje relatief kort!

Je hebt ook een zorgverzekering nodig om te kunnen solliciteren naar een baan in Nederland, waarbij alleen een studentenverzekering niet genoeg is. Je kunt subsidie krijgen voor deze zorgverzekering. Het International Center Tilburg kan je helpen met het aanvragen van een verzekering en subsidie. Kijk op deze pagina op hun website voor meer informatie!

Wil je meer informatie of tips voor het solliciteren naar een baan, kijk dan op het Career Portal van Tilburg University ( https://tiu.jobteaser.com/nl). Heb je het gevoel dat je er helemaal klaar voor bent? Ga dan op zoek naar een baan! Hieronder vind je een lijst met websites die vacatures en stages voor internationale studenten aanbieden:

Het International Center Tilburg heeft ook een Parttime Job Pool waarvoor je jezelf kunt inschrijven!

Openbaar Vervoer

Tijdens de coronacrisis ben je verplicht een niet-chirurgisch gezichtsmasker te dragen in alle vormen van openbaar vervoer in Nederland. Ook kun je geen losse kaartjes kopen in de bus, dus je kunt alleen gebruik maken van je OV-chipkaart.

Het openbaar vervoer (in het Nederlands “Openbaar Vervoer” of kortweg “OV” genoemd) is in Nederland enigszins gecentraliseerd.  Voor toegang tot de meeste vormen van openbaar vervoer heb je een “OV-chipkaart” nodig. Dit is een kaart die je nodig heeft om in- en uit te checken bij alle vormen van openbaar vervoer. Je kunt de kaart opladen of instellen dat er automatisch geld van je bankrekening wordt afgeschreven om je saldo automatisch op te laden.

De persoonlijke OV-chipkaart is het handigst als je veel gebruik maakt van het openbaar vervoer. Met deze kaart kun je je saldo automatisch opwaarderen, zodat je nooit meer naar een kaartautomaat hoeft te gaan of het online hoeft te doen. Je kunt ook extra “producten” op deze kaart zetten, zoals een abonnement om de “OV-fietsen” te gebruiken of om je fiets in een beveiligde fietsenstalling op de meeste treinstations te kunnen zetten.

De anonieme OV-chipkaart is handig als je niet zo vaak gebruik maakt van het openbaar vervoer en niet al die extra functies nodig hebt. Deze kaart kost evenveel als een persoonlijke kaart, maar je kunt hem direct gebruiken en in de meeste buurtwinkels kopen.

Voor de meeste vormen van openbaar vervoer kun je ook nog steeds eenmalig een kaartje kopen. Let op: deze tickets zijn soms duurder dan het gebruik van een OV-chipkaart!

Meer informatie over de OV-chipkaart in het algemeen vind je hier en je kunt hier een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen.

Nederlandse Cultuur

De Nederlanders staan bekend om hun directheid: als ze iets moeten zeggen, vertellen ze het recht voor z’n raap aan je, zonder te “filteren”. De meeste mensen zien dit als onbeleefd, maar Nederlanders hebben doorgaans er geen nare bedoelingen bij als ze direct zijn. Het is gewoon de manier waarop de meeste mensen in dit land het liefst communiceren.

De meeste mensen weten dat de Nederlanders graag op pad gaan op de fiets. Dit doen ze dan ook bijna overal. Of het nu gaat om de toegewezen fietspaden, de eigenlijke weg of het trottoir. Dit kan verwarrend zijn als je voor het eerst deelneemt aan het Nederlandse verkeer, dus wees extra voorzichtig!

Structuur van de Universiteit

Tilburg University bestaat uit vijf faculteiten. Communicatie- & Informatiewetenschappen, Cognitive Science & Artificial Intelligence en Data Science & Society behoren tot de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences.

Onze faculteit wordt geleid door haar eigen faculteitsbestuur. De huidige leden van dit bestuur vind je hier. De faculteit is onderverdeeld in afdelingen. De hoofden van elke afdeling vind je hier. Er is ook een faculteitsraad waarin ook studenten zijn vertegenwoordigd. De leden van de raad vind je hier.

Language Center & Taalcursussen

Alle studenten van Tilburg University hebben toegang tot de Language Center van de universiteit. Je krijgt 12 studiepunten die je kunt besteden aan taalcursussen. Ook internationale- en pre-masterstudenten ontvangen deze studiepunten! Met deze studiepunten kun je “betalen” voor een taalcursus. De cursussen kosten 3, 6 of 12 studiepunten.

Ga naar de website van de Language Center voor meer informatie.

Links

We hebben een aantal handige links verzameld naar andere websites die gespecialiseerd zijn in het helpen van internationale studenten. Klik op de tabbladen aan de linkerkant om de links in de diverse categorieën te zien.

Tilburg University

De universiteit heeft veel informatie beschikbaar voor internationale studenten op hun website, maar deze is soms niet zo gemakkelijk te vinden. We hebben de belangrijkste pagina’s hieronder op een rijtje gezet.

Academisch Forum
https://www.tilburguniversity.edu/campus/academic-forum

Algemene informatie over studeren
https://www.tilburguniversity.edu/students/studying

Lijst van de faciliteiten op de Campus
https://www.tilburguniversity.edu/students/studying/campus

Aanmelding en Registratie
https://www.tilburguniversity.edu/education/bachelors-programs/application-and-admission

Kosten
https://www.tilburguniversity.edu/education/bachelors-programs/tuition-fees-and-monthly-cost-living

Beurzen en Subsidies
https://www.tilburguniversity.edu/education/bachelors-programs/scholarships-and-grants

Bijeenkomst TiU in het buitenland
https://www.tilburguniversity.edu/education/meet-us-abroad

Ondersteuning voor internationale studenten van de universiteit zelf
https://www.tilburguniversity.edu/education/bachelors-programs/international-student-support

International Center

Het International Center is een organisatie die is begonnen “als reactie op de internationalisering in de regio”. Ze hebben een locatie in het centrum van de stad en organiseren allerlei activiteiten. Je moet hun hele website eens bekijken, maar we hebben ook een paar directe links naar handige pagina’s op een rijtje neergezet.

Algemene informatie
https://www.ictilburg.com/our-story

Part-time banen voor internationale studenten
https://www.ictilburg.com/part-time-jobs

Evenementenkalender (op hun eigen website)
https://www.ictilburg.com/

I*ESN

I*ESN is de Studentenvereniging voor internationale studenten in Tilburg.

Algemene informatie
https://www.iesntilburg.nl/about/

Bachelor programma
https://www.iesntilburg.nl/join/bachelor-program/

Informatie voor studenten uit Nederland
https://www.iesntilburg.nl/arriving-students/

Vragen?

Als je nog vragen hebt voor ons stel ze hier door het formulier in te vullen!

[contact-form-7 id=”32733″]